Kyrkor plundrade och förstörda i Pakistan
Per-Inge Liden 2005-11-14

Lördagen den 12 november angrep en folkmassa på 2000 personer tre kyrkor, ett kloster och en kristen skola i Sangla Hills norr om Lahore. Kyrkorna tillhör Frälsningsarmén, den katolska kyrkan och den presbyterianska kyrkan. Folkmassan stannade i över en timme tills byggnaderna var helt förstörda.

- Det verkar vara organiserade attentat mot kyrkorna, berättar Bonnie Mendes, katolsk präst i området. Folk hade kommit i bussar från andra orter för att delta i attacken. Den lokala polisen valde att inte ingripa. Nu behöver vi hjälp från kristna systrar och bröder i hela världen för att visa på vad som skett.

Församlingsborna och nunnorna hade blivit förvarnade och hade hunnit lämna sina hem innan attacken genomfördes. 450 familjer, cirka 3000 människor är nu på flykt undan förföljelsen.

De kristna är en minoritet på ungefär 2 miljoner människor i det muslimskt dominerade Pakistan. Av landets 140 miljoner muslimer vill majoriteten leva i fred och samförstånd med såväl kristna som muslimer. I den muslimska traditionen ska kristna behandlas väl.

Vid en attack 1997 mot en kyrka i Shanti Nagar, reste höga muslimska ledare dit och bad om ursäkt å den muslimska gemenskapens vägnar. Den pakistanska staten gjorde då också en utredning och tillförsäkrade de kristna sitt beskydd.

Ett stort problem för den kristna minoriteten är de muslimska Sharialagarna som införts efter påtryckningar från religiöst konservativa grupper. En del av denna lagstiftning handlar om att man inte får häda profeten Muhammed eller Koranen. Vid fällande dom kan dödsstraff utkrävas.

- Ett aktuellt fall i en Shariadomstol kan ligga bakom lördagens attack Det kan ha varit den tändande gnistan bakom attacken, säger ärkebiskop Lawrence John Saldanha.

Svenska Kyrkan och Svenska Missionskyrkan har sedan många år ett nära samarbete med Pakistans kyrka, den stora protestantiska kyrkan i Pakistan. Man samarbetar bland annat med ett kristet studiecenter i Rawalpindi som arbetar för dialog och försoningsarbete mellan muslimer och kristna i landet.

Kyrkorna i landet har under en längre tid varit orolig för att attentat skulle inträffa. I samband med att en stor kristen konferens planerades i Islamabad i oktober i år, greps en Al Qaida ledare på väg till staden. Enligt artiklar i pakistanska tidningar kan han ha varit inblandad i ett planerat attentat mot konferensen. Myndigheterna beslöt därefter att förbjuda konferensen som istället planeras till en annan plats.

Efter lördagens attack i Sangla Hills räknar man från kyrkornas sida med att behöva utökat skydd från myndigheterna.

Per-Inge Lidén


Vad gör vi tillsammans i Missionskyrkan?
- affisch med exempel på Missionskyrkans arbete, hämtat ur verksamhetsplanen 2010/11
Ladda ner »

Vill du veta senaste nytt från Missionskyrkans systerkyrkor och organisationer?

Klicka på land/region nedan:
- Costa Rica
- Demokratiska Rep Kongo
- Ecuador
- Europa
- Indien
- Japan
- Kina
- Mellanöstern
- Nicaragua
- Pakistan
- Republiken Kongo

Kyrkornas Världsråd

Svenska Missionskyrkan