Jordbävningen har förstört allt
- överlevande kämpar för sina liv

Kort rapport från Jammu and Kashmir 2005-10-15

Volontärer från Hindustani Covenant Church, HCC, har de senaste dagarna arbetat intensivt med hjälparbete i Uri och på ett flertal platser i Baramulla. Varje dag grävs flera döda fram ur bråten. Nu rapporteras 45.000 döda och 65.000 skadade och miljontals har blivit hemlösa.

De överlevande saknar mat och någonstans att bo. Vi får bilder från våra hjälparbetare som visar på de överlevandes grymma öden.

Eftersom många vägar är förstörda fick HCC’s team klättra i två timmar för att komma till byn Tashill. Här har 83 personer dött och flera hundra skadats. Nästan alla hus är skadade och flertalet förstörda.

I byn Wapal Hag Marg fanns 38 hus och 42 familjer. HCC’s team har besökt alla. Ingen har dödats men samtliga hus är förstörda. Alla sover utomhus i det kalla vädret eftersom inga temporära härbärgen kunnat byggas. Byinvånarna är rädda och osäkra inför framtiden. Kvinna gråter eftersom de vet att den kalla vintern kommer snart och de kommer inte kunna ge sina barn tak över deras huvuden. De undrar också var de ska få mat ifrån.

Vi försöker göra allt vi kan för att hjälpa dessa människor snarast möjligt. Vintern med snö väntas komma kring den 15 november. Då kommer det bli mycket svårt att försöka reparera och bygga upp skadade hus och härbärgen.

HCC’s katastrofarbete sträcker sig nu lång in regioner där civilpersoner tidigare inte varit välkomna. Vi är tacksamma för era förböner så att vi på bästa sätt kan hjälpa de drabbade i Jammu och Kashmir.

HCC’s team kommer att utföra följande katastrofarbete och har därför behov av ekonomiska resurser och material.


• Medicinsk akut hjälp till skadade och nödlidande.

• Mat till drabbade i form av matpaket men också lagad mat till 300 personer.

• HCC måste också ordna filtar, kläder och annan utrustning för att täcka de drabbades mest akuta behov.

• Så många har skadats och omkommit, har mist sina hem, sina anhöriga och blivit föräldralösa. Detta skapar enorma psykologiska problem för de överlevande. HCC vill sända socialarbetare och terapeuter för att hjälpa de drabbade.

• Reparation och nya härbärgen kommer att kosta 500-1000 dollar per hus. Det är viktigt att hjälpa dessa människor snarast eftersom vinter med snö kommer i mitten av november. HCC kommer att förse byinvånarna med byggnadsmaterial och assistera arbetet. På detta sätt kan så många hem som möjligt byggas och repareras på snabbast möjliga tid. 

Asher H.S. Wasker, pastor och
HCC samordnare för katastrofarbetet
efter jordbävningen i Jammu and Kashmir

Ge en gåva via vår betalkortstjänst


Vad gör vi tillsammans i Missionskyrkan?
- affisch med exempel på Missionskyrkans arbete, hämtat ur verksamhetsplanen 2010/11
Ladda ner »

Vill du veta senaste nytt från Missionskyrkans systerkyrkor och organisationer?

Klicka på land/region nedan:
- Costa Rica
- Demokratiska Rep Kongo
- Ecuador
- Europa
- Indien
- Japan
- Kina
- Mellanöstern
- Nicaragua
- Pakistan
- Republiken Kongo

Kyrkornas Världsråd

Svenska Missionskyrkan