Delegation på Sverigebesök:

Fria och rättvisa val
förutsättning för
framtiden i Pakistan

- Läget i Pakistan förvärras. Graden av demokrati sjunker ständigt, Vi upplever ett ökat våld i samhället, våld mot kvinnor, mot minoriteter, mot medlemmar av den politiska oppositionen.
Det sa en pakistansk delegation, med representanter från kyrkorna och från andra sektorer i det civila samhället, när de besökte Sverige tidigare i veckan.
Svenska Missionskyrkan och Svenska Kyrkan var värdar för besöket, som också innehöll träffar med både regering och riksdag.

Besöket skedde som ett led i gruppens kampanj för fria och rättvisa val i Pakistan. Att valet, som planeras senare i år, blir fritt och rättvist är väsentligt för utvecklingen i Pakistan, menar delegationen – det är centralt för möjligheten att skapa fred och stabilitet i landet.
Besökarna, som förutom representanter för kristna kyrkor, bestod av företrädare för andra religioner och från övriga delar av det civila samhället. Och deras budskap var tydligt:

- Nu måste omvärlden, inklusive Sverige, föra upp pakistanfrågan på agendan. Och här är Sverige, EU och resten av världen viktiga aktörer.

I anslutning till valet senare i år betonar delegationen vikten av en demokratisk utveckling i Pakistan och att presidenten ska avsäga sig militära befogenheter. Man arbetar också för att presidenten ska inbjuda politiska partier till konsultationer och att dessa också ska innefatta politiska ledare som idag lever i exil.

Genom att säkerställa fria och rättvisa val i Pakistan läggs grunden för en demokratisk utveckling och ett rättssamhälle i landet. Något som i sin tur garanterar en förbättrad situation för grupper som idag är marginaliserade och utsatta.

Svenska Missionskyrkan har, sedan länge, kontakt med Pakistan via Church of Pakistan. Bland kyrkor och frivilligorganisationer i Pakistan är oron mycket stor över vad som kan komma att hända i landet om de kommande valen inte sker fritt och rättvist.

Vid besöket förklarade Svenska Missionskyrkan genom internationelle missionssekreteraren Bertil Svensson:

- Som kyrka vill vi fortsätta stödja minoriteter i Pakistan och därmed ge stöd till utvecklingen i landet.


HCC ger skolbarn i Kashmir
undervisning i en provisorisk
tältskola.

HCC,Hindustani Covenant Church
är Svenska Missionskyrkans
systerkyrka i Indien.

Vad gör vi tillsammans i Missionskyrkan?
- affisch med exempel på Missionskyrkans arbete, hämtat ur verksamhetsplanen 2010/11
Ladda ner »

Vill du veta senaste nytt från Missionskyrkans systerkyrkor och organisationer?

Klicka på land/region nedan:
- Costa Rica
- Demokratiska Rep Kongo
- Ecuador
- Europa
- Indien
- Japan
- Kina
- Mellanöstern
- Nicaragua
- Pakistan
- Republiken Kongo

Kyrkornas Världsråd

Svenska Missionskyrkan