Svenska evangelister i Kongo

Första veckan i augusti medverkade evangelisterna Carl-Olov Hultby och Rickard Lundgren i en kampanj i Kimpese, Kongo-Kinshasa. Satsningen ingick i Evangeliska Samfundets uppbyggelsekonferens nsikumusu. Kampanjen var ett lyckat samarbete mellan Svenska Missionskyrkan, Gå ut-mission och Kongokyrkan.

Kampanjmötena hade som mål att nå ut med evangeliet till nya människor i Kimpese med omnejd. De svenska evangelisterna trivdes i satsningen. Flera tusen deltog i mötena. Hängivenheten var stor. Det var tacksamt att predika Kristus - och bäst av allt; det stora gensvaret på inbjudan till frälsning. Varje kväll kom väldigt många fram för att överlåta sig till Jesus.

De lokala evangelisterna fångade upp de nyomvända och började omgående med uppföljande vägledning. I Kongo är man bra på att följa upp omvändelser.

Många sökte också förbön för olika behov. Och flera vittnade om helande från sjukdomar.

På dagarna var det undervisning. Det innebar att många konferensdeltagare ägnade många timmar åt lyssnande, bön och sång. Tacksamheten och glädjen var stor.

Samarbetet mellan de svenska evangelisterna och kongoleserna fungerade utmärkt. Missionsföreståndare Edi Diafwanakana höll i trådarna och pastorer och evangelister var i elden. En särskild glädje för Hultby och Lundgren var att återknyta kontakten med riksevangelisten Paul Moussouaka, från Kongo Brazzaville, som deltog hela veckan. Allt praktiskt fungerade bra, inte minst p g a missionärerna Monika o Peter Wärnelids hjälp.

Intrycken från Kongo är starka. Värmen och kärleken från människorna, sångerna och rytmerna, hängivenheten och troheten till Gud - och fram för allt; att så många tog emot frälsningens gåva.

Carl-Olov Hultby