Kom snart igen!
Göran Holmberg, Polen juni 2009

Sista veckan i juni åkte femton förväntansfulla svenska ungdomar och ledare till Polen. Det var tio ungdomar från Värnamo Missionsförsamling med pastorer samt ytterligare deltagare från andra platser i södra Sverige. Uppdraget var att ytterligare en gång genomföra ett  evangelisationsläger utanför Sveriges gränser. Svenska Missionskyrkan har under ett antal år arbetat tillsammans med våra systerkyrkor runt om i Europa. Det var femte året i rad som ”Step of Faith” var detta verktyg.

Tanken med detta arbete är att bygga broar mellan olika länder, dess kulturer men också dela erfarenheter och förståelse för vår kristna tro. Uppenbart tillbeder man på olika sätt, men budskapet är det samma. Detta är mycket viktigt att få uppleva.  Man växer och utvecklas i sin tro.

Under veckan mötte ytterligare 15 personer upp från den Polska sidan. Det är ett samarbete som Svenska Missionskyrkan har med ”Den Fria Evangeliska Kyrkan i Polen”. Att träffa andra människor man inte känner kan vara en utmaning. Men gång på gång får vi uppleva det fantastiska att trots våra olika bakgrunder, har vi något som förenar – Jesus Kristus. Det spelar ingen roll vad språket
eller utseendet är – Jesus är onekligen den gemensamma nämnaren.

Under veckan i Nowogard (nv. Polen) hade vi  många olika sortes möten. Varje kväll var det torgmöte på stadens huvudtorg. Detta år var vi på samma ställe, vilket var mycket bra. Mer och mer folk kom och lyssnade. Vi var placerade strax utanför borgmästarens kontor. Vid ett tillfälle kom han på besök och tackade oss personligen för detta fina initiativ.

Kvällsmötena hade ingredienser av sång och musik, dans, drama, vittnesbörd, förkunnelse och förbön. Mixar man detta på ett lagom och bra sätt – är det en fantastisk kombination som fungerar  på offentliga platser. Samtidigt som mötet pågick var det en grupp som cirkulerade runt och inbjöd människor att lyssna. Många samtal utspelades som kom att få mycket positiva resultat.  När vi åkte hem vet vi att 12 unga människor beslutat sig för att taga emot Jesus Kristus i sina liv vilket är både glädje och en utmaning för den lokala församlingen.

På torget fanns också tre partytält uppsatta. Här serverades gratis  kaffe, te och kakor till deltagarnas stora glädje och tacksamhet. I början var en del fundersamma, men eftersom tiden gick förstod man det positiva i våra intentioner.

En av dagarna följde vi med den lokala församlingen och dess pastor Cecary Komicarz ut på ett besök. Församlingen i Nowogard har ett mycket positivt rykte genom att bedriva socialt arbete. Man delar ut mat, kläder, medicin etc. till hemlösa och fattiga människor i regionen. Många människor kommer till deras kyrka varje vecka. Man har ett gott samarbete med stadens sociala arbete, vilket innebär att arbetet blir positivt mottagit.  Dagen då vi var med packades bussen med mängder av kläder och mat samt kaffe och kakor. Sedan åkte vi 4 mil från Nowogard till en liten stad längre öster ut. Här finns en liten församling som bedriver arbete bland hemlösa äldre män.  Det var med påtagliga  känslor vi lämnade staden. Att få möta dessa människor som ingen räknar med, som inget har att ge till samhället, men som är älskade av levande Gud, var mycket nyttigt. Vi bar kläder,  hälsade på dem, sjöng och vittnade, drack kaffe/te tillsammans och upplevde gemenskapen i Jesus Kristus.

Visst är det stor skillnad på en svensk ungdom med allt man behöver av prylar och en hemlös äldre – ibland tandlös – man i Polen. Men när vi kommer inför Jesus Kristus är skillnaden mycket liten…   Kom snart igen var hälsningen från dem…

Den gamle mannens önskan – ”kom snart igen” finns fortfarande kvar i våra hjärtan. Om det blir dit eller någon annan plats vet vi inte än. Men evangelisation/mission är inte bara att sjunga och spela – det måste också få händer och fötter att agera.

Göran Holmberg
pastor/riksevangelist inom Svenska Missionskyrkan