Eftertankar
Besvara helst inte denna bön...


Sitter och funderar över helgens texter. På lördag (midsommardagen) handlar texterna om skapelsen och på söndag handlar det om Johannes Döparen – profeten, sanningssägaren. För mig hänger de båda dagarna tätt ihop.

Härom dagen såg jag ”The day after tomorrow”. En riktig miljökatastrof-film. Den handlar om hur havsströmmarna styrs om av den globala uppvärmningen och hur det i sin tur vänder upp och ner på vädret med kaos och katastrof som följd.

Medan jag såg den satt jag och tänkte på oljeutsläppet i Mexikanska golfen. Jag tror ingen av oss inser vad det kommer att få för konsekvenser. Jag tänkte också på den globala uppvärmningen och hur debatten liksom bara försvann efter Köpenhamnsmötet. Som om vinterns tjocka snötäcke kvävde hela miljöfrågan. Jag tänkte – faktiskt – tänk om det händer som i filmen i min värld, dagen efter i morgon...

Midsommardagen är en lovsång till skaparen. Till den Gud, i vilken vi rör oss, lever och är till. Och visst är det en bedövande vacker tid, med smörblommor, hundkex och ljuva förgätmigej. Men om vi vänder på bladet så ropar profeten, son av ökensand och vildhonung; Vänd om, gör bättring, slutet är nära!

Det lär vara så att den nya kyrkan, gemensam framtid, söker en profet till arbetet med formandet av kyrkan. Nog låter det fromt och gott, men vill vi verkligen ha en? Bibelns profeter talade med sträv röst. Talade om synd i leverne och tro. Talade så att blicken blev klar och verkligheten tydlig. Talade så att navelskåderi inte längre var möjligt. Vågar vi söka en sådan?

Jag tycker om en av söndagens böner i psalmboken:

Gud,
sänd oss profeter som likt Johannes
skärper vår blick för den
som lider nöd
och upptänder vår vrede
över orättfärdighet och hyckleri.
Väck vår längtan efter honom
som kommer,
Jesus Kristus.
Amen


Det är en god bön.
Jag ber den gärna på söndag.

Men jag tror att jag helst ser den obesvarad...

Andreas Sköldmark


pastor som för närvarande jobbar på Wettershus retreatgård

 

 

 

 

För Elisabet var tiden inne för henne att föda, och hon födde en son. Hennes grannar och släktingar fick höra vilken stor barmhärtighet Herren hade visat henne, och de gladde sig med henne.
På åttonde dagen kom de för att omskära pojken, och de ville kalla honom Sakarias efter hans far. Men då sa hans mor: ”Nej, han skall heta Johannes.”
De sa till henne: ”Det finns ingen i din släkt som bär det namnet.”
Och de gjorde tecken åt fadern att låta dem veta vad barnet skulle kallas. Han bad om en skrivtavla och skrev: ”Johannes är hans nam”, och alla förvånade sig.
Med en gång löstes hans tunga, och han talade och prisade Gud. Alla de kringboende greps av fruktan, och överallt i judeens bergsbygd talade man om detta som hade hänt. Och alla som hörde det lade det på minnet och frågade sig: Vad skall det inte bli av detta barn? Ty Herrens hand var med honom.

Evangelium enl Lukas 1:57-66


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan