Eftertankar
Vem är störst i himmelriket?

Var det inte typiskt Jesus att han tog ett barn och ställde framför sig för att svara på den frågan! Man kan tänka sig att han hade svarat ”Ja, det är väl jag själv”. Han kunde sagt ”Det är väl Petrus” eller satt nån´ rik människa på första plats. Men inte Jesus, inte. Han vände ständigt upp-och-ner på perspektiven. Ett barn…?!

Samma sak när det gällde vem som gav mest i offer till templet. Då la han märke till en fattig änka som gav några ören och sa att hon hade offrat mest. Eller när det gällde vem som hade en stark tro. Då tog han en romersk officer som gott exempel, ingen av sina egna landsmän. Ständigt detta annorlunda perspektiv.

Varför? Troligen för att ifrågasätta våra vanliga perspektiv och för att ge nya. Vi har ju så lätt för att hamna i ett läge där vi bara kan se på ett sätt. ”Den som är starkast är bäst.” ”Den som är rikast är viktigast.” ”Den som är vit vet bäst.” Men vad händer om man vågar tänka annorlunda?

Jag hörde en gång talas om en affisch från Styrelsen för teknisk utveckling (tror jag det var). Den föreställde en man som kom med en knasig uppfinning. Tjänstemannen sa då: ”Det var en ovanligt tokig idé, den tror vi på!” Tänk om man kunde ha den positiva inställningen – också till det perspektiv Jesus ger!

”Om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriket.” Barnen är himmelrikets föredömen. Därför att barnen bara är. Därför att barnen litar på vuxna. Därför att barnen leker och njuter av livet. Därför att barnen är så frågvisa. Därför att barnen växer. Därför att…

Vill man bli stor i himmelriket behöver man få distans till sig själv och se att man kanske inte är så stor ändå. Då behöver man inse att ens värde består i att man överhuvudtaget finns, inte i vad man äger. Då behöver man öva sig i tillit till Gud och människor. Då behöver man öppna ögonen och se att livet egentligen är ett stort under. Då behöver man fråga, fråga, fråga. Då behöver man växa, därför att vara barnlika inte är detsamma som att vara barnsliga.

Men glöm inte bort vad Jesus också sa om barnen: ”Den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig.” Barnen är inte bara viktiga som föredöme, de är viktiga i sig. SMU har fattat det där. Det har man ju gjort hela tiden men just nu har man ett ”Barnens år”. ”Barnen är inte bara vår framtid utan även vårt nu”, skriver man. Läs mer > 

Vill du bli stor? Bli som ett barn!


P-O Sveder Renklint


Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i MissionskyrkanVid samma tillfälle kom lärjungarna fram till Jesus och frågade: "Vem är störst i himmelriket?"
 
Han kallade till sig ett barn och ställde det framför dem och sade:

"Sannerligen, om ni inte omvänder er och blir som barnen kommer ni aldrig in i himmelriket.
 
De som gör sig själva små som det här barnet är störst i himmelriket.
 
Och den som i mitt namn tar emot ett sådant barn tar emot mig.
 
Matt 18:1-5

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan