Eftertankar

Välj en annan väg

När jag och min fru är ute och åker bil väljer vi gärna småvägar. Vi letar i kartboken efter roliga semestervägar, vilket våra barn inte alltid uppskattade när de var små. Ibland har vi gjort riktiga bottennapp och hamnat i flera mil vägarbete eller mest sett skog. Men ibland har vägvalet gjort att vi fått vidunderliga utsikter och kommit till spännande platser.

Vill du ha ett tips om en fin väg? Om du kommer E 4 norrifrån så sväng av i Gränna och kör förbi Gyllene Uttern mot Ölmstad. Ta ”gamla riksettan” genom Ölmstad, Skärstad och Kaxholmen till Huskvarna. När du kommer norrifrån har du en fantastisk utsikt över Skärstaddalen och Vättern. Stanna till för en fika vid Trädgårdscaféet på Brunnstorps gård eller besök Fabriksmuséet vid Husqvarnafabriken. Nöjd och glad kan du sedan fortsätta söderut.

För många är sommaren en tid då man hinner fundera över livets vägval. Man funderar över sina relationer, värderingar och prioriteringar. Kanske har man burit på en vag känsla av vantrivsel eller längtan. Men det höga tempot under resten av året har gjort att man inte hunnit med sina känslor och tankar. Man har skjutit undan tankarna på att ta en annan väg i livet. Men så kommer sommaren och med den tiden att tänka och känna.

För en del innebär det att man bryter upp, prövar nya vägar. Att bryta upp, pröva nya vägar kräver mod. Det är oftast lättare att bli kvar i det invanda än att våga något nytt.  Att följa sin egen övertygelse innebär ibland att man måste gå emot strömmen eller andras uppfattningar. Det kan vara ganska jobbigt och blotta tanken gör att man ger upp.

Kanske de yttre förändringarna är lättare att göra än de inre, det blir så påtagligt om man flyttar eller byter jobb. Men man tar ju med sig sitt gamla jag också till den nya platsen, jobbet eller relationen. Kanske den stora förändringen skall göras i det inre livet, i prioriteringarna och värderingarna. Vad går att förändra inom ramarna för det yttre liv du lever nu? Att vara kvar är också ett val.

Känner du igen dig? Då vill jag uppmuntra dig att våga ta känslorna och tankarna på allvar. Använd den tid sommaren ger att fundera igenom ditt liv. Prata med dina närmaste eller nån´ husvagnsgranne. Pröva i tanken vart de olika vägvalen kan leda dig. Våga välja nya väger, både yttre och inre.

Vill du ha ett tips? Läs vad Jesus säger om vägval i Matteusevangeliet, kapitel 5 – 7. Där kan man få tips om småvägar i livet. Vem vet var de kan leda dig om du vågar följa dem?

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

Gå in genom den trånga porten. Ty den port är vid och den väg är bred som leder till fördärvet, och det är många som går in genom den. Men den port är trång och den väg är smal som leder till livet, och det är få som finner den.

Matt. 7:13-14

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »