Eftertankar
Vadå nödvändigt?

Jesus sade: ”Gör er inga bekymmer, fråga inte: Vad skall vi äta? Vad skall vi dricka? Vad skall vi ta på oss? ……
Gör er därför inga bekymmer för morgondagen. Den får själv bära sina bekymmer. Var dag har nog av sin egen plåga.”
Matteusevangeliet 6:31 och 34

Individualism och ”jaget i centrum” kännetecknar vår kultur, påstås det.
Hur många bokhyllemeter av självhjälps-böcker och terapimetoder som saluförs i bokhandeln är svårt att överblicka. En ”mental tränare och certifierad internationell coach” har skrivit en bok om själförsvar läser jag i morgontidningen.
”Många kan inte njuta eftersom de är så rädda för vad som ska hända i morgon,” säger han.

Just detta handlar texten från Matteusevangeliet om den 15 söndagen efter Trefaldighet. ”Var dag har nog av sin egen plåga” är verkligen en devis som vi har anledning att stava på ofta! I tider av utbrändhet och stress över att ha för mycket arbete eller inget arbete alls, så behöver vi säkert struktur och kanske bättre mental utrustning för att hitta det goda livet.
Själförsvar är förmodligen vad Jesus tänker sig att vi behöver. Hur går det till? Att vara närvarande i nuet. Att inte oroa sig för det som kommer. Att ta ett steg i taget, ett problem åt gången. Att njuta av det som är.

Alla dessa dagar som kom och gick – inte visste jag att de var livet! Det är ett modernt bevingat ord som blev titeln över politikermemoarer för några år sedan. I dödsannonser kan vi också läsa dem!
Predikaren - vishetsboken i Gamla Testamentet -  skriver att allt har sin tid. Det är något vi ofta glömmer bort. Människan i dag tror att allt ska kunna hinnas med under en livstid. Det är givetvis inte möjligt! Somliga hinner visst med att leva flera liv. Men de flesta av oss måste acceptera att många av drömmarna vi har kommer vi aldrig att hinna med! Inte ens om vi skulle ha råd. Våra liv är ju tidsbegränsade!

Kyrkans miljö vill vara just en sådan, att vi kan få hitta själförsvar! Allt är inte nödvändigt! Allt behövs inte! Allt ska inte hinnas med!

Ja, det är lättare sagt än gjort förstås. Men vi kan försöka. Närvaro i nuet – en startpunkt. Självfallet kan vi inte strunta i att planera för våra familjer eller för vårt eget liv. Men däremellan kan vi också ta tillfälle att umgås. Jag har väldigt svårt att förstå när någon säger: jag har inte tid!
Jag har levt mitt liv hitintills sedan början av 1950-talet. Det är en rejäl tid som jag haft till förfogande. Möten med människor är det viktigaste vi kan ta tid till.

Tre gånger har jag anordnat släktträffar i olika delar av landet. När jag tänker på dessa tillfällen med ett tiotal år däremellan så kan jag konstatera: det var unika tillfällen som aldrig går att göra om igen! För en del av dem som var med; de lever inte längre. Tänk va roligt att minnas att dessa släktmöten blev av! Vi hade tid! Och tog vara på den!

Vi ber:
Gud,
Lär oss använda våra dagar, så att vi med glädje kan lägga dem i minnets korg.
Låt oss kunna glömma våra bekymmer nu och då, så att vi hittar livet!

Amen

Christina Molin


pastor i Enebykyrkans församling, Svenska Missionskyrkan.


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan