Eftertankar

Vad händer sedan?

Jag kan inte sluta fundera på vad som händer sen, efter att kvinnan lämnar Jesus. Vad händer med henne och med dem som släppte stenarna och gick?

Kvinnan får möta Jesus och hans förlåtelse. Det måste ha förändrat hennes liv. Vad tänker hon när hon går därifrån? Förstår hon att hon mött Guds kärlek? Vad tänker andra när de ser henne, för ryktet måste ha spridit sig, att kvinnan som skulle ha blivit stenad har fått en andra chans. Hur förändrades livet för de människor som hade stått med stenar i händerna, beredda att kasta dom på kvinnan? Jag tror att de fått en tankeställare.

Hur förändras vårt liv av vår frälsning, av vårt möte med Gud (om vi mött honom). Och hur kan mitt möte med Gud förändra andra människors liv? Jag tror på Gud, jag är tacksam för att han inte dömer mig utan ger mig, inte bara en ny chans utan flera när jag klantar till det. Jesus säger inte bara ”inte heller jag dömer Dig” utan han säger även, ”gå nu och synda inte mer.” Jag blir inte dömd men jag får även en uppmaning att inte synda mer.

Vad är det Jesus gör för oss? Han dömer oss inte för våra synder utan han har kommit till jorden för att betala våra synder, i och med hans död på korset så har han tagit på sig våra synder och tagit vår dom. Jesus har befriat oss. Vad gör vi med denna gåva, håller vi den för oss själva, glömmer vi den, delar vi med oss av den? Om jag ska rannsaka mig själv så glömmer jag nog oftast bort det, tycker att det är ganska jobbigt att prata om det med andra… men tänk om det kanske inte är så svårt som jag tror.

Jesus visade på Guds kärlek och förlåtelse genom att inte döma, att handla som Gud. Tänk om vi lite oftare skulle lyckas med det, att inte döma – utan släppa stenarna - och på så sätt visa för andra vem Gud är och ge människor runt omkring oss en tankeställare.

Elin Hermansson

Bor i Stockholm men har rötterna i Skåre, ledamot i SMU-styrelsen, pastorskandidat i Missionskyrkan

Alla gick hem, var och en till sit men Jesus gick till Olivberget. Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. De skriftlärda och fariséerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?”

Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret.

När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig.

Jesus såg upp och sade till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”

Johannes 7:53 - 8:11

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »