Eftertankar
Tro och liv

I sommar har jag haft ett kärt besök av Emma och Fanny, elva och nio år. Två härliga brorsbarn som jag får rå om någon vecka. Vi har roligt ihop, gör spännande saker och jag skämmer bort dem alldeles förfärligt härligt. Och så har vi några ritualer varje dag.

Till frukosten ber vi för maten och för att vi har vaknat.

När vi går och lägger oss ber vi aftonbön. Först Gud som haver barnen kär tillsammans. Sedan sjunger Emma och Fanny godnattbönen. Sedan är det farmors tur att be sin aftonbön, Gud som haver alla kär, se till mig som gammal är. Och så sjunger jag Tryggare kan ingen vara.

Samma ordning, samma ord varje dag.

För Emma och Fanny är det här lite speciellt. Till vardagslag är så mycket som skall hända i en stor familj, skola, mamma och pappa som skall till jobbet, något så när ordning på mattider och fritidsaktiviteter för syskon i olika åldrar. Då är det svårt att samla familjen till de här lugna stunderna och även om de små ibland kommer ihåg att för sig själva be aftonbön är det inte riktigt samma sak.

Jag tänker på Emma och Fanny och våra stunder av bön och sång när jag läser evangelietexten inför helgen. Det skulle vara lätt för både mig och farmor att tillsammans med dem be morgon- och aftonbön i syfte att mästra och låta de där stunderna bli en ritual för dess egen skull.

Men jag vill tro att vi är ärliga inför oss själva när vi gör det för att förmedla en trygghet och en vila som vi vet att närheten till Gud ger både stora och små. Kanske kommer de här små stunderna att bli livsviktiga någon gång i framtiden – för oss alla fyra.

Andra stunder på dagen har någon av oss vuxna ett större ansvar än de andra och kan ta ton och ledning när det behövs. Men de där stunderna när dagen är ny och inför natten – då är vi tillsammans på samma nivå.

Maria Wiell

diakon, studerar medieproduktion och journalistik vid Högskolan i Kalmar och arbetar som frilansjournalist däremellan

Ni skall inte låta er kallas rabbi, ty en är er läromästare och ni är alla bröder. Ni skall inte låta någon här på jorden för er fader, ty en är er fader, han som är i himlen. Inte heller skall ni låta er kallas lärare, ty en är er lärare, Kristus. Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare. Den som upphöjer sig skall bli förödmjukad och den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.

Matt 23:8-12

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »