Eftertankar
Solkaffe

Under vårt första år i Hemavan har vi lärt oss många nya ord och begrepp. Ett av de vackrare orden, tycker jag, är ”solkaffe”. En dam berättade att man brukat bjuda varann på kaffe den dag då solen återvände till byn efter den mörka perioden. Det var värt att fira!

Mörkret är märkbart här i norr men inte så överväldigande som jag trodde. I alla fall är det underbart så här års när ljuset börjar återvända och dagarna blir längre och längre. I dag ser jag ut på gnistrande snö och en blå himmel – fantastiskt! Jag tänker på söndagens tema, ”Prövningens stund”, på mörkret och solkaffet.

Man kan önska att livet vore utan bekymmer men så är det inte. Alla möter vi, förr eller senare, livets mörkare sidor. Det finns tider då det bara blir mörkare och mörkare. Då kan varje dag, varje timme, vara en prövning. Man frågar sig hur man ska orka.

Kanske kan ett solkaffe mitt i mörkret ge kraft att fortsätta. Jag tänker på nattvardens måltid. Den berättar för oss att vi inte är ensamma. Det finns en som delar brödet med oss, hur hårt det än är. Det finns fler vid bordet som vet hur livet kan vara. Den berättar också för oss att det kommer en framtid då brödet skall delas rättvist, att det väntar en större fest dit alla är bjudna.

Det kanske är jag, och du, som bokstavligt talat skall bjuda nån på solkaffe idag? Ett kaffe som gör att ljuset återvänder i hjärtat och sinnet. Är man ensam betyder det ofantligt mycket att bli bjuden på en stunds gemenskap. Är man nedtryckt betyder det mycket att bli behandlad som en människa. Är man hungrig betyder det mycket att få möjlighet att försörja sig. Låt oss använda fantasin för att bjuda på solkaffe!

P-O Sveder Renklint

Föreståndare för bibelskolan Bibelfjäll i Hemavan

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »