Eftertankar
Snart vänder det

Nu är sommaren som ljuvligast! Häromdagen åkte jag på det småländska höglandet förbi ängar i full blom och fält där grödan redan stod hög. Vattnet i små sjöar glittrade genom björkskogen och regnet hängde i luften (ja, allt kan ju inte vara perfekt!). Det var lätt att nynna ”Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor”.

När man delar med sig av en sån´ upplevelse och sin lycka över sommarens ljuvlighet finns det nästan alltid nån´ som säger ”Snart vänder det”. Glädjedödare! Jag vet också att året vänder vid midsommar men jag vill njuta av sommaren när den är här. Jag vill sitta i en båt med ett fiskespö i handen när solen går ner över granskogen och färgar himlen rödorange. Jag vill sitta i trädgården med en kopp kaffe i handen och känna lukten av jasmin. Jag vill gå genom de värmländska skogarna och se gula kantareller sticka upp. Jag vill streta uppför fjället för att kunna stå på toppen och se mig milsvitt omkring.

Det är nog sommarens korthet som gör att man vill ta vara på varje sekund. Man längtar dit och har så många förväntningar på vad man skall hinna göra och uppleva. Och vips är den slut. Men idag blommar det! Passa på och njut! Hösten och vintern kommer tids nog.

Kanske smyger sig trots allt en skugga av sorg över miljöhoten in hos dig och blandas med glädjen och lusten. Låt den inte överskugga allt men ta den på allvar. Det är kanske dags att ta ett beslut att förändra livet för att kommande generationer också skall kunna njuta av fiske och kantareller! Tänk på att det inte finns en naturlag som säger att allt måste gå åt skogen. Vi har både kunskap och möjligheter att förändra utvecklingen till det bättre. Vi är många som vill förändring och vi säger ”Snart vänder det” när andra är pessimister.

Ta med Bibeln ut i gröngräset och läs om skapelsen. Läs i 1 Mosebok 1 och 2 hur Gud skapar kosmos ur kaos och i slutet av varje skapelsefas konstaterar att detta kosmos är gott. Läs Psaltaren 104 och stäm in i psalmförfattarens fascination över skapelsens rikedom och skaparens storhet. Du kanske kan skriva en egen psalm?! Läs i Romarbrevet 8 om hur skapelsen lider och väntar på sin befrielse. Och läs i Uppenbarelsebokens sista två kapitel om den nya skapelsens skönhet. Du får ett större perspektiv och kan i tilltro till Guds möjligheter också säga ”Snart vänder det”.

Ha en bra sommar!

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan-O Sveder Renklint

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »