Eftertankar
Se framåt! Våga livet!

Advents-och jultiden är en fantastisk chans för oss i kyrkorna att få förmedla något av evangelium! Somliga har hört allt förut. Medan andra för första gången kan få en aha-upplevelse av att detta är något som förvisso är gammalt stoff men som faktiskt är lika aktuellt idag.

Julen är den yngsta av alla kristna högtider. Födelsedagar firades inte i den tidiga kristna kyrkan. Det var dopdagen som firades. Men efter några hundra år så började man diskutera om Jesus verkligen var en riktig människa – kanske var han mer Gud och mindre människa? Då uppkom tanken att det var nödvändigt att fira Jesu födelse – för att bekräfta hans människoblivande helt och fullt.

Påsken är och var från början den viktigaste kristna högtiden. Utan påskmorgonens budskap om seger över döden finns ingen kristen tro. Och dopet är ingången till den gemenskap som samlas kring den uppståndne Kristus! Alltså är påsken men också dopet viktiga att fira.

Nu anser nog de flesta av dem som lever i nationer och stater som har en stark kristen närvaro bland sina medborgare att julen är årets höjdpunkt. Och då får vi möta alla dem som söker sig till kyrkan för det enda tillfällets skull.

Tack för det fina arrangemanget” hälsade några av alla dessa som med glädje gick till kyrkan för Samling vid krubban på julaftonen. Svensken som går till kyrkan några få gånger per år förutom vid de kultur-tillfällen som ges; m.a.o. inte är så van vid språket hittar inte uttrycket gudstjänst så lätt! Nu spelar det ingen roll! Upplevelsen är det viktiga: arrangemang eller annan beteckning.

Många är de berättelser, filmer, sagor etc som gärna använder temat om allt gott som återvänder till jorden och människornas liv just vid juletid. Jag tänker inte minst på många av  berättelserna av den jubileumsaktuella Selma Lagerlöf.

En dag ska allt återställas i harmoni och de onda – tyrannerna, de hänsynslösa, de som har ont i sinnet – för att använda profeten Jesajas ord; då ska det vara slut på deras tid. Det är som om en går en röd tråd genom mänsklighetens historia. Det onda märks väl medan det goda inte tar så stor plats eller ens syns. Våra strävanden handlar allra mest om att bekämpa det mörka och lyfta fram ljuset! De mest favoriserade filmerna och böckerna handlar om just det! Svart eller vitt. Förenklat och med en modig hjälte/hjältinna i ledningen. Och i väntan på fullkomligheten vill vi gärna stanna vid de goda berättelserna som förebilder för att alls orka med livet i den här världen.

Jesaja känns alltid lika aktuell! Bana väg för Herren är uppmaningen vid mitten av adventstiden. Ta inte ut julen i förskott men låt tanken vila vid glädjen och uppmuntran som denna tid kan få ge. Det är inget krav att just december ska vara roligare än andra tider på året. Just det kravet ger åtskilliga ångest!  En god portion av avslappning för att kunna ta in och dela ljusets högtid behövs. Låt oss hjälpa varandra att hitta den rätta nivån på julefröjden!

Christina Molin

pastor i Svenska Missionskyrkan, Enebyberg

Snart, om en liten tid, skall Libanon bli till en trädgård och trädgårdar räknas som skog. Den dagen skall de döva höra när man läser ur bokrullen, och de blindas ögon skall se, fria från dunkel och mörker. De förtryckta skall ständigt glädjas över Herren, de fattigaste jubla över Israels helige. Ty då är det slut med tyrannerna, borta är de hänsynslösa, utplånade alla som hade ont i sinnet, de som anklagade oskyldiga inför domstolen, snärjde dem som förde rättvisans talan och med lögner fällde den som var utan skuld.
Jes 29:17-21

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »