Eftertankar
Salt är bra att ha

I Göteborgs Postens lördagsbilaga 2dagar smaskar de alltid till det och berättar om någon kock, hur man gör glögg, vilka bönor som är godast och så vidare. För ett tag sedan hade man ett reportage om salt. I Lukas 14 läser jag: ”Salt är bra att ha. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen?”. Saltet är du och jag och versen står i samband med det offer som det innebär att följa Jesus. Jag tycker att det är svårt att förstå vad det betyder att bevara eller mista sin salta kraft, eller sin sälta som det står i Markus.

I saltartikeln står det om saltets höga status i olika kulturer, tillexempel kommer både engelskans och franskans ord för lön från ordet salt, med ursprung i att de romerska legionärerna fick betalt i salt. I bibelkommentarerna står det att saltkakor påskyndade förbränningen när man eldade med kamelspillning och dessutom skulle man enligt 3 Mos 2:13 offra salt till varje offer. Ok, jag förstår att saltet var mycket viktigt när Jesu-saltord uttalades, men vad betyder det att vi ska bevara vår sälta? Kanske måste jag sätta in det i min moderna värld för att komma närmare svaret? Kan Göteborgs Postens artikel ge en ledtråd? …”det finns i dag ett salt för i stort sett varje syfte. Koka pasta, toppa chokladpralinen, salta biffen och lägga in sillen. Salt har blivit något som verkligen hjälper till att bygga upp rätten. Utan salt skulle man inte få fram några andra smaker…”  Hmm… ett salt för varje syfte…

Tidigare idag har jag varit på en gymnasieskola och föreläst om Rättvisemärkt, jag förvånas över att man av att tillbringa dryga timmen med en klass verkligen kan känna att varje elev har något speciellt. Att de alla har sitt syfte, jag får storasyster känslor för dem allihop och vill ge goda råd och säga: jag tror du skulle kunna bli riktigt bra på det här och det här. Tycker att det är så jämt. Man sitter bredvid en rökande tant på en vårsolig bänk och hon säger ”jag sitter fast i det här, börja aldrig röka!” –vilken fin tant! Saltig!

Med bibelorden här till höger, en gammal GP-artikel och dagens möten blir min preliminära tolkning att det finns ett salt för varje syfte – att var och en av oss har vår plats när vi är oss själva. När vi inte är oss själva så mister vi vår sälta, och allra mest mig själv är jag i ljuset av min skapare. Det är så att jag riktigt känner det när jag tänker på det, hur morfar är salt i varje drag som särskiljer honom från andra fantastiska människor och hur Jonas strör salt i mitt liv (inte mina sår). Själv identifierar jag mig med Fleur de Sel som enligt artikeln betraktas som det mest exklusiva bland salter.

Liv Södahl

Rättviselängtare som vill vara en Jesu efterföljare och som småjobbar i Göteborg.


Ni är jordens salt. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen? Det duger inte till annat än att kastas bort och trampas av människorna.


Matt 5:13

 


Salt är bra att ha. Men om saltet förlorar sin sälta, hur skall ni få det salt igen? Bevara er sälta och håll fred med varandra."

Mark 9:50

 

Salt är bra att ha. Men om saltet mister sin kraft, hur skall man få det salt igen?

Luk 14:34

 

 


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan