Eftertankar
Otacksamma unge!

Jag tänker så både nu och då. Om våra egna barn. Och om mig själv – en av alla dessa otacksamma ungar!

Jag tänkte så senast här om dagen när vår 11-åring bestämt hävdade att det var dags att byta mobil. Hans egen Eriksson, en nästan oanvänd som knappt fyllt 8 månader, dög inte längre! Nu skulle det vara en med pekskärm och ”slide” (vilket betyder att man kan skjuta undan överdelen och på så sätt få fram knappsatsen…?). Sicken otacksam unge! Vet han inte hur många barn i världen som inte har mat på bordet och kläder på kroppen! Har jag fostrat en så sniken, materialistisk…

Mitt i frustration och ilska viskar någon i mitt öra: ”barn gör inte som man säger, de gör som man gör”. Kanske var det en ängel från förra söndagen? Jag vet inte, men jag kände att orden tog i djupet av min kropp. Ett barn kan inte bära skuld för den värld det växer upp i. Vi vuxna är ansvariga och min son är ett offer. Ett offer för reklamen som störtar sig över honom från affischpelare, tv-rutan och dataskärmen. Ett offer för den rasande snabba produktutvecklingen. Han har vuxit upp med oss ”homo konsumis”, vi som blir till genom vår konsumtion. Och nu är han, 11 år, en av oss… I hans längtan efter en ny mobil avslöjades obarmhärtigt den värld jag själv är en del av. En värld med många otacksamma barn - och vuxna.

Lovsången de stämmer upp, lärjungarna, där på vägen mot Jerusalem. Visst måste den bottna i en djup känsla av tacksamhet. Över vad kan man undra? Kanske över detta på en gång förunderliga och enkla: Att i dammiga sandaler vandra sida vid sida med Honom som är mötesplatsen mellan himmel och jord. Så vardagligt och så stort.

Jag ska villigt erkänna att jag längtar efter den lovsången. Den som bottnar i en djup tacksamhet över att bara få gå vid Hans sida. Där Han går mitt i min vardag av trotsande treåringar, snoriga näsor och underbara omfamningar.

Men mycket av den lovsång jag hör, och för all del sjunger med i, har väldigt lite med min vardag att göra. Den handlar oftast om en flykt från det vardagliga till någon slags himmelsk härlighet med troner och välsignade vattenfall. Men jag sjunger med i alla fall. I brist på annat.

Och i tacksamhet över att den lovsång Gud vill höra aldrig tystnar. Om min egen drunknar i materialism och navelskåderi, då sjunger höstregnet och de brandgula lönnlöven – Gud ske lov!  

Andreas Sköldmark


pastor som just nu jobbar heltid med våra vägvisare till himlen – barn!


Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan