Eftertankar
om en cykel

En kväll när två av mina kära kombos kom ner från grannarna så hade de med sig två mycket saknade cykelsadlar.

Det hela började för ett par veckor sedan när Carolina skulle ut på en cykeltur, hon upptäckte till sitt förtret att cykelsadeln var borta, kvar var bara silverstången. Och förståligt nog var hon  inte vidare sugen på att stå och cykla så hon fick transportera sig på annat sätt. Karls cykel var stympad på samma sätt. Och min växelvajer hade drabbats av samma hårda behandling plus att kedjan hänger på ett konstigt sätt. AAAHHH! Så onödigt! Ska inte en låst cykel kunna stå i trapphuset utan att bli demolerad?

Så en dag ringer våra nyvunna vänner ett par våningar upp och säger att vi ska komma. Jag stannar hemma men Carro och Josef går upp och är med om något så ovanligt som en liten privaträttegång. Två sadlar, en olycklig mor och en son som hamnat i dåligt sällskap samlas i familjens hem. Ingen av oss i kollektivet vet vad som sades, för utbytet skedde på arabiska, men det slutade i alla fall med att cyklarna numera pryds av sina sadlar. Detta är ju en extremt ovanlig episod, jag har aldrig varit med om något sånt här (grämer mig över att jag inte följde med upp alltså…). När vännerna kom ner var de lite chockade, var det bra eller dåligt det som skett? Det är ju alltid lite knixigt när man tar lagen i egna händer, men å andra sidan var modern med och det är ju bra, och resultatet går inte att ta miste på.

Inget nytt har hänt på cykelfronten och det tror jag är ett gott tecken. Men. Ett problem kvarstår. Min cykel är fortfarande trasig och det stör mig. Och nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Det första jag tänker på är att fortsätta tjata på vårt bostadsbolag om att fixa ett cykelförråd. Men när jag tänker lite till så ser jag ingen lösning i att låsa in och låsa in. Jag skulle kunna gå upp till grannarna och fråga hur man får tag på killarna. Och sen skulle jag kunna… ja… vad skulle jag göra då? Bjuda på fika? Vet inte om de skulle våga komma. Och tänk om det skulle vara farligt... Men, vad skulle Jesus gjort om någon gjort sönder och stulit delar av hans cykel? Ja, inte gått till bostadsbolaget och bett om säkrare förvaring i alla fall. Det är jag rätt säker på. Jag tror att han hade sökt upp de som lider av tristess, grupptryck, frustration, eller vad det kan vara som gör att man gör sönder saker. Han kanske till och med hade gett dem sin cykel. Oh! Det är mycket begärt av en arg människa som jag. Men slutklämmen i texten här intill är ”Var fullkomliga så som er fader i himmelen är fullkomlig.” Så nog verkar det som att den där Jesus begär en hel del. Hmm, jag får fundera vidare på om jag vågar göra det som jag tror är rätt.

Liv Södahl

Rättviselängtare som vill vara en Jesu efterföljare och som småjobbar i Göteborg.

Älska era fiender
Ni har hört att det blev sagt: Öga för öga och tand för tand.

Men jag säger er: värj er inte mot det onda. Nej, om någon slår dig på högra kinden, så vänd också den andra mot honom.

Om någon vill processa med dig för att få din skjorta, så ge honom din mantel också.

Om någon vill tvinga dig att följa med en mil i hans tjänst, så gå två mil med honom.

Ge åt den som ber dig, och vänd inte ryggen åt den som vill låna av dig.

Ni har hört att det blev sagt: Du skall älska din nästa och hata din fiende.

Men jag säger er: älska era fiender och be för dem som förföljer er; då blir ni er himmelske faders söner. Ty han låter sin sol gå upp över onda och goda och låter det regna över rättfärdiga och orättfärdiga.

Om ni älskar dem som älskar er, skall ni då ha lön för det? Gör inte tullindrivarna likadant?

Och om ni hälsar vänligt på era bröder och bara på dem, gör ni då något märkvärdigt? Gör inte hedningarna likadant?

Var fullkomliga, så som er fader i himlen är fullkomlig.

Matt 5:38-48

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »