Eftertankar
Nu börjar det!

Så kom de då äntligen, Bibelfjälls 15 elever! De kom från norr och söder, stad och landsbygd, EFS och Missionskyrkan och många andra håll och sammanhang.

Som vi har längtat efter dem, som vi har planerat och förberett för dem. Nu är de här, för att gå Bibelfjäll ett år. De första veckorna har vi ägnat oss åt att lära känna varann, att bli hemmastadda i Hemavan och att få kläm på vad som väntar under kursens tre delar Bibeln, Fjället och Mötet.

Det är nu man försöker hitta sin roll och som gruppen formas. Vi har därför haft en del utepedagogiska övningar där man fått samarbeta och lösa uppgifter. Vi har pratat om hur man kan lösa konflikter på ett konstruktivt sätt – för konflikter kommer förr eller senare. Och vi har diskuterat vilket förhållningssätt vi vill ha till varann i gruppen.

Jag tänker på året som ligger framför när jag läser Bibelns texter för fjortonde söndagen efter Trefaldighet. Temat är ”Enheten i Kristus”. I Jesaja bok talas det om att avundsjukan skall upphöra. Jag hoppas att mätandet och tävlandet för att duga skall få så små proportioner som möjligt. Paulus skriver om ömhet, medkänsla och ödmjukhet. Jag hoppas att just det skall få prägla våra relationer. Jesus talar om en annorlunda gemenskap där den som vill vara störst skall vara beredd att gå in i rollen av en tjänare. Tänk om vår gemenskap kan få vara annorlunda i god mening, så att vi stöttar och bär varandra och andra.

Att bara läsa de angivna texterna är inte så märkvärdigt. Det är när man skall göra verklighet av dem som jobbet börjar. För hur förverkligar man medkänsla en mörk torsdag i november när inte bara termometern utan också humöret har minusgrader? Det är vad jag kallar utmaning! Jag tror vi får rika tillfällen att öva oss.

Ofta önskar man att ”de andra” skulle vara mindre tävlingsinriktade och mera ödmjuka, tjänstvilliga och så vidare. Det är lätt att lägga krav och förväntningar på andra men betydligt svårare att börja med sig själv. Men det är just där det börjar därför att mitt sätt att vara präglar det sammanhang jag är en del av. Enheten i Kristus handlar om här och nu, inte om sedan och där borta. Att förverkliga detta är väl en uppgift för oss alla, inte bara för oss på Bibelfjäll?!

P-O Sveder Renklint

Pastor och numera Hemavanbo

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »