Eftertankar
När livet går sönder

Det var min första samling med mina nya arbetskamrater på Lidingö Folkhögskola. Vi var på Gotland och året var 2004. En morgon skulle jag ansvara för morgonbönen och jag tittade på kommande söndags texter. Texten från Gamla Testamentet var från Jeremia bok och handlade om krukmakaren som formar leran till olika kärl. När det inte går som han har tänkt formar han om leran till ett nytt kärl. (Läs gärna själv i Jeremia 18:1-6.)

Jag hade läst texten många gånger förut men kände mig den här gången mera som bränd keramik än som formbar lera. Jag upplevde dessutom att jag gått sönder och att delar av mitt inre låg dött, som skärvor.

Så gick vi en vandring längs stranden, i ensamhet med våra egna tankar. Plötsligt klev jag i en hög med trasiga keramikplattor som någon dumpat på stranden. Där såg jag mitt liv ligga, förstklassig Höganäskeramik men nu trasig och bortkastad! Jag plockade på mig ett tjugotal skärvor och tog med dem till morgonbönen.

När det var dags för morgonbön kommer jag ihåg att jag sa nåt´ om att man med stigande ålder kan känna sig färdig och mindre formbar än förr, att livet dessutom kan gå sönder men att det finns hopp om nytt liv. Jag läste texten om krukmakaren och sen la vi tillsammans skärvorna som ett kors på golvet framför oss. Det blev en stark upplevelse.

För mig blev det en hälsning om att det sällan eller aldrig är kört. Man kanske inte är så formbar som förr, livet kan gå sönder och förvandla förhoppningar till skärvor. Men det finns nya möjligheter, nytt liv. Korset är tecknet på det.

Att livet går sönder har säkert många upplevt, också Paulus. När han beskriver sitt liv använder han ord som lerkärl, ansatt, rådlös, förföljd och så vidare. Så talar en människa som har erfarenheter av svårigheter, misslyckanden och motstånd. Men han stannar inte vid det. Han använder också orden skatt, inte rådlös, inte övergiven och inte förlorad.

Om man summerar verkar det som att han konstaterar att det trots allt kommit något gott ur detta, inte minst för andras del. Han kan med sina erfarenheter ge mottagarna av brevet hopp och tröst. Ett hopp som säger att även om man blir slagen till marken behöver man inte vara förlorad. Ett hopp som säger att i det långa loppet finns det hopp om ett liv tillsammans med Herren. Fortsätt läs efter vers 14!

Mina egna erfarenheter, små i sammanhanget, gör att jag kan säga samma sak – misströsta inte, det finns hopp! Men blanda inte ihop dåliga erfarenheter med goda lärdomar som kan komma ut ur dem. Man behöver inte vara tacksam för det onda som drabbar en, man får vara ledsen över det som gått sönder men också tacksam för det goda man lärt sig.

Vad hände med korset vi gjorde på Gotland? Om du har vägarna förbi Utbildningscentrum på Lidingö så gå in i Stillhetens rum och se det ligga där på golvet. Sätt dig och låt skärvorna säga också till dig att det finns nytt liv, nya möjligheter, hopp om livet!

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

Men denna skatt har jag i lerkärl, för att den väldiga kraften skall vara Guds och inte komma från mig.

Alltid är jag ansatt, men inte kringränd, rådvill men inte rådlös, förföljd men inte övergiven, slagen till marken men inte förlorad.

Alltid bär jag med mig i min kropp den död som Jesus fick lida, för att också Jesu liv skall bli synligt i min kropp.

Ty jag, som är vid fullt liv, utlämnas för Jesu skull ständigt till att dö, för att också Jesu liv skall bli synligt i min dödliga kropp.

Alltså verkar döden i mig och livet i er.

Jag har samma trosvissa ande som i skriften, där det står: Jag tror, därför talar jag. Också jag tror, och därför talar jag.

Jag vet ju att han som uppväckt herren Jesus skall uppväcka mig med Jesus och låta mig träda fram tillsammans med er.

2 Kor 4:7-14

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »