Eftertankar

En lång, frisk promenad ner mot solnedgången över västerhavet gör eftermiddagen till en njutning. Goda samtal under vägen, höstliga dofter av pors, tång, hav och jord ger energi. En pilsnabb ekorre i tallen väcker förundran.

Men...

Jag borde plocka upp de fina äpplena som fallit på gräset, får de ligga någon dag förstörs de - vilket slöseri. Jag borde faktiskt ta fram dammsugaren och få väck råttorna i hörnen, inför helgen. Posten sedan de två senaste dagarna har blivit liggande, det måste åtgärdas. Och det var alldeles för längesedan jag vattnade blommorna, vädrade sängkläderna, strök högen av tvätt i källaren. Några telefonsamtal är jag tvungen att ringa, från telefonsvararen hör jag hur olika personer uppmanar mig att höra av mig. Mail pockar på svar. Så var det ju den där kurslitteraturen som ska vara läst senast nästa vecka. Alltsammans känns som en stor, tung klump i magen, vad ska jag börja med, hur ska jag hinna med, varför ska det vara så här?

Jodå, vardagssysslorna är också viktiga, rutinerna som gör att livets små detaljer fungerar. Ändå säger jag: Tack Gud att jag kan och får välja bort dem, för att istället få ta emot själens hälsa som det innebar att ta promenaden ner till havet, samtala med viktiga vänner, njuta av dina dofter och fyllas av energi.

När Jesus tog sin promenad upp på berget lockade han också ut många andra ut på en vandring. Promenaden, och mötet med Jesus, gav några av dem hälsan tillbaka. Det var så tydligt att allesammans häpnade, vad hade hänt? Helt plötsligt kunde de som varit tysta samtala igen, de som varit orörliga kunde gå igen. Och allihop var glada och tackade Gud.

Efter min långpromenad kan jag lite mer förstå vad det var som hände. 

Väl hemma, med en varm kopp te på köksbordet och medan samtalet fortsätter är det något som fattas. Efter en stund känner jag, klumpen i magen är borta. Istället sitter jag och mår gott av att få vara tillsammans med de nära vännerna, vi lyssnar av varandra om det som är viktigt i livet. Tillsammans förundras vi över det myckna i våra liv som vi kan vara tacksamma över. Vår familj, att vi har arbete, att vi får vara friska. att ett syskon som under en längre tid har varit deprimerad och sjuk har börjat se ljust på livet igen, att de barn som finns runt omkring oss får växa upp med skola och vänner, att ett annat syskon som behöver mycket assistans i vardagen får den möjligheten i det land vi lever så att han kan leva ett eget liv. Att vi kan njuta av maten, jordens frukter och trädens.

Medan vi pratar är det något annat som fyller magen och sinnet. Glädjen, skratten, tacksamheten över det som är det verkligt viktiga i livet. Dammråttorna försvinner inte, men det är inte så viktigt. Äpplena blir till mat för fåglar och maskar - det gör väl inget. Det viktigasta är allt det som inte går att ersätta - hälsa, familj, förundran, lovsång.

Tack Gud för den hälsa du ger - idag likväl som då. Tack för att du drar ut mig på vandring nu och då, och ger mig tillfälle att fylla min kropp och tanke med ny glädje och lovsång!
diakon, studerar medieproduktion och journalistik vid Högskolan i Kalmar och arbetar som frilansjournalist däremellan

 
 

  Jesus gick därifrån utmed Galileiska sjön och sedan upp på berget. Där satte han sig ner. Mycket folk kom till honom, och de hade med sig lama, blinda, lytta, stumma och många och lade ner dem framför honom. Han botade dem, och folket häpnade: stumma talade, lytta blev friska, lama gick och blinda såg. Och de prisade Israels Gud.

Matteus 15:29-31


Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan