Eftertankar
Ljuset har kommit – låt oss reflektera!

Ljuset har kommit. Igår bjöd till och med en av mina arbetskamrater i Tärnaby på tårta för att fira händelsen. Efter en lång period av mörker och halvdunkel kunde vi för några dagar sedan se de första solstrålarna bryta in över fjälltopparna i söder, och lysa upp våra arbetsplatser och lunchrum. Strålande, helt enkelt!

Få saker har fascinerat mig så mycket som ljus. Vad är ljus? Vilka egenskaper har det? Kan man se ljus?

Den sista frågan kan verka rätt dum och alla trodde detta var rätt självklart när jag frågade en skara gymnasieelever under en andakt en gång.

– Ser ni den här strålen då, frågade jag, lite finurligt provocerande.

En viss undran utbröt för ingen kunde så någon stråle i den mörka salen. Men så tog jag en sådan där duschflaska och började spreja vatten på lite olika platser. Plötsligt började det skimra om vissa vattendroppar och som genom ett mirakel såg alla nu tydligt att det gick en röd laserstråle genom hela kyrkan. Ingen hade kunnat se den förut men jag visste förstås att den fanns där. När så ljuset reflekterades i de mikroskopiskt små dropparna kunde alla i lokalen se en ljusstråle riktad mot korset.

Tänk att ögat kan uppfatta en enda foton och att ett stearinljus kan lysa upp ett helt rum trots att ljusstyrkan bara är en candela. Candela, ”kyndel”, eller ljus, det är vad det vad det handlar om men vi skulle inte kunna se mycket om inget kunde reflektera ljuset.

Kyndelsmässodagens tema i våra kyrkor är ”uppenbarelsens ljus”. Kan man se just det ljuset på något sätt?

När jag läser söndagens text från apostlagärningarna får jag ett intryck av att de första kristna verkar ha ”reflekterat” det ljus som hade träffat dem, precis som vattendropparna i kyrkan när jag hade andakt. Jag undrar hur historien hade sett ut om de inte hade gjort det. Det verkar ha varit en salig reflektion – både av det ljus som träffat dem och över den som var världens ljus, som de lärt känna som Jesus från Nasaret. Människor tog intryck och kunde se saker i ett nytt ljus.

Jag drömmer ofta om en sådan fortsättning i våra kyrkor, lokalt, nationellt och globalt. Därför skulle jag vilja uppmana alla som sett uppenbarelsen ljus: Reflektera mera!

En annan gång frågade jag mina elever: Kan man höra ljus? Det är en helt annan histo-ria men även här spelar reflektion en avgörande roll…

Per-Daniel LiljegrenOrdförande i Svenska Missionskyrkan i Övre Norrlands distrikt, rektor i Tärnaby men bor i Storuman. Skulle vilja utvecklas som amatörprofet.Och de deltog troget i apostlarnas undervisning och den inbördes hjälpen, i brödbrytandet och bönerna.
 
Alla människor bävade: många under och tecken gjordes genom apostlarna.
 
De troende fortsatte att samlas och hade allting gemensamt.
 
De sålde allt vad de ägde och hade och delade ut åt alla, efter vars och ens behov.
 
De höll samman och möttes varje dag troget i templet, och i hemmen bröt de brödet och höll måltid med varandra i jublande, uppriktig glädje.

Apg 2:42–46

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan