Eftertankar
Kristus lever!

Påskdagen är första dagen på resten av våra liv! Påskdagen – den första veckodagen blev snart de kristnas vilodag. Från att ha firat sabbat på lördagen så övergick man till söndagsfirande. I den sekulariserade staten är de kanske få som kommer ihåg söndagens bakgrund.

Kvinnorna gick till graven och den var tom. Livet får sista ordet. Inte lidandet och döden. Hoppet om en framtid är vårt kännetecken. Det finns inget som heter hopplöst eller någon människa som det inte är värt att satsa på.

I den amerikanske filmen Precious får biobesökaren lära känna en av dessa minsta som lever ett ovärdigt liv. Ständigt förnedrad och utnyttjad och med hopplösa fantasier om att vara i någon annans kropp. Det finns ingen som bryr sig om tonåringen Precious.
Filmen är hemsk och fruktansvärd. Och ändå så fantastiskt härlig! Mitt i hopplösheten kommer så några nya människor i hennes väg. Dessa två står framförallt för hoppet om att det finns andra sätt att se på Precious och hennes möjligheter. Det hopplösa vänds till något nytt. Det är så lite som behövs. Men en dag så ser någon med nya ögon på den som alla föraktat.

När Gud går in i lidandet och ända in i döden för mänsklighetens skull, då vet vi att det finns hopp. Jesus tar med sig de missanpassade och illa sedda in i dramats irrgångar – för att sedan visa att det finns en utgång på andra sidan. Påskens hälsning är att livet segrar. Den gnista av livskraft som kanske såg slocknad ut för några dagar; den börjar komma fram igen.

Dagen efter sabbaten gick kvinnorna i gryningen till graven med kryddorna som de hade gjort i ordning. De fann att stenen var bortrullad från graven, och när de gick in kunde de inte finna herren Jesu kropp. De visste inte vad de skulle tro, men då stod där två män i skinande kläder framför dem. Kvinnorna blev förskräckta och sänkte blicken mot marken, men männen sa till dem: ” Varför söker ni den levande här bland de döda?”
Lukasevangeliet 24:1-5

Livet vinner!
Tack Gud för Påsken!
AMEN

Christina Molin

pastor i Enebykyrkans församling, Danderyd

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »