Eftertankar
Krav-märkt människa!

Efter en intensiv vår lever jag just nu i den Stora Tröttheten. Till och med så att min kropp sagt ifrån: ”nu räcker det Andreas, det är hög tid att sänka tempot”. Och när kroppen talar får själen snällt lyssna (postmodernt ordspråk).

Då är det inte helt enkelt att möta Jesu ord om att överträffa fariséerna i rättfärdighet. För in i himmelriket vill jag förstås gärna komma. Eller vara. Jag vill förstås gärna vara där, redan nu. Leva i himmelriket här i världen.

Men jag blir ju arg. Och jag går i gudstjänsten utan att ha allt klart med mina medmänniskor. När jag läser texterna för denna, och många andra av trefaldighetstidens söndagar, så känns det onekligen kravfullt. Och det orkar jag inte just nu!

Så vad göra? Sluta läsa? Nej, det vill jag ändå inte. Härda ut? Försöka lite till? Det orkar jag inte just nu.

Nej, jag tror orden helt enkelt får stå där. Så försöker jag lyssna till dem och tänka: Jag är en KRAV-märkt människa! Och en KRAV-märkt människa, det är något fint!

En sådan människa har, liksom livsmedlen, liksom en särskild kvalitet. Inte något hon själv skaffat, utan en kvalitet som blivit henne given. Någon har märkt henne med sitt sigill och sagt; Du är värdefull och du är min.

I den kravmärkningen ingår att röra sig i en annan värld, med andra värden - i världen. Där finns inga gränser för vad tro och kärlek kan åstadkomma. Också i den tröttaste kropp finns en skatt som kan komma andra människor till del. Förgylla en sliten, grådaskig dag för någon. Inte för att den gör särskilt mycket, utan för att den är något i sig.

Ungefär som de kravmärkta havregrynen i butikshyllan kan göra mig lite gladare. Bara genom att finnas.

Andreas Sköldmark

pastor som närvarande jobbar på Wettershus retreatgård

Jag säger er att om inte er rättfärdighet överträffar de skriftlärdas och fariseernas, så kommer ni inte in i himmelriket.

Ni har hört att det blev sagt till fäderna: Du skall inte dräpa; den som dräper undgår inte sin dom. Men jag säger er: den som blir vred på sin broder undgår inte sin dom, och den som okvädar sin broder undgår inte att ställas inför rådet, och den som förbannar honom undgår inte helvetets eld.  Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom; kom sedan tillbaka och bär fram din gåva. Skynda dig att komma överens med din motpart medan ni ännu är på väg, så att han inte överlämnar dig åt domaren och domaren lämnar dig åt vakten och du sätts i fängelse. Sannerligen, du slipper inte ut förrän du har betalt till sista öret.

Matt 5:20-26

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »