Eftertankar
Jesus och Jante!

Jag undrar vad Jesus skulle ha sagt om Jante-lagen.
Under det sista året har den, av lite olika anledningar, dykt upp i mina tankar. Du vet, den där oskrivna lagen som säger att man inte ska tro att man är något. Underförstått; inte är något, eller någon, förmer än andra.

Vad kommer den ifrån? Ja, enligt en artikel i aftonbladet från förra sommaren så är den ett koncept skapat av den danskfödde författaren Aksel Sandemose i boken "En flykting korsar sitt spår" från 1933. Där formuleras i ord den oskrivna lag som säger att man inte ska sticka upp och tro att man är bättre än andra.

I artikeln skriver frilandsskribenten Bitte Assarmo följande: ”I Sverige har vi mer eller mindre avskaffat den så viktiga jantelagen. Alla sunt kritiska reaktioner på egoistiska och omoraliska handlingar såsom skattesmitning, överdrivet höga löner, brist på ödmjukhet och så vidare avfärdas med himlande ögon som janteistiskt.”

Jag håller med! Under de decennier när Jante-lagen konsekvent har skällts ut så har också ord som solidaritet och gemenskap kommit på undantag. Jaget har ställts i centrum och också pastorer förhandlar om individuella löner där den egna förträffligheten är bästa argument. Vart tog det vackra ordet ödmjuk vägen?

När vi lyssnar till föreläsningar och läser om ledarskap, såväl andligt som värdsligt, förkommer det knappast. Men om Mose, han som ledde ett helt folk till befrielse ur slaveri, står det:
”Men Mose var en mycket ödmjuk människa, ödmjukare fanns inte på jorden.” (4 Mos 12:3)

Att leva som kristen tänker jag mig är att leva med förebilder och normer hämtade mer ur bibelns texter än marknadsekonomins och företagsvärldens. Jag tänker mig att dessa förebilder och normer allt mer ska prägla mig och bli ett med mig själv (…men jag lever, fast inte längre jag själv, det är Kristus som lever i mig. Gal 2:20).
Då tror jag ödmjukhet är ett viktigt ord som vi är på väg att förlora. Då tror jag att Jantelagen faktiskt inte är så tokig!

Kanske kan dessa ord ur Jesu Syraks Vishet hjälpa oss med balansen mellan egocentrism och självutplåning: Mitt barn, var ödmjuk, men ha respekt för dig själv och ge dig den aktning du förtjänar.

Vad tror du själv att Jesus skulle säga om Jantelagen?

Andreas Sköldmark

pastor som närvarande jobbar på Wettershus retreatgård

Om ni har en tjänare som plöjer eller vallar får, säger ni då till honom när han kommer hem från ägorna: Gå genast och slå dig ner vid bordet. Nej, ni säger: Gör i ordning maten åt mig, fäst upp dina kläder och passa upp mig medan jag äter och dricker; sedan kan du själv äta och dricka.  Inte får tjänaren något tack för att han gör vad han är ålagd.  På samma sätt med er: när ni har gjort allt som åligger er skall ni säga: Vi är odugliga tjänare, vi har bara gjort vad vi är skyldiga att göra."

Luk 17:7-10

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »