Eftertankar
Jesus for President


En stammande profet får vara Guds röst
En ofruktsam gammal kvinna blir en hel nations moder
En herdepojke blir dess kung
Och en hemlös bebis leder dem hem

Orden är fritt översatta från Chris Haw och Shane Claibornes Jesus for President, sidan 49. De talar om vår Gud som är full av paradoxer och humor, och trots att vårt förstånd är skapat av Gud så är Guds logik så olik vår logik.

När jag söker exempel på detta i mitt eget liv så hittar jag snabbt två stycken helt färska. För några timmar sedan fick jag ett mail av en nyfunnen vän. Hon berättar att hennes gospelkör har sjungit på en kriminalvårdsanstalt och att det var ”den BÄSTA publik vi haft!” Redan från första stund jublar och applåderar de intagna och tillslut kan de inte sitta still. De möter verkligen något, någon i musiken. Några ur kören, som består av både troende och icketroende, spontanvittnar om gospelmusikens betydelse i deras liv.

Det slutar med att två av de intagna vill börja i kören, återstår att se om det fungerar rent praktiskt. Men, har ett hjärta öppnats får vi väl tro att Gud finns med även i nästa steg av processen. Vem vet, kanske deras vakt vill vara med i kören också, kanske kan en vanlig vakt ledas till vår Herre av två intagna?

En fånge möter friheten i gospel -musik och evangelium
Och en kör får nya ögon för Guds storhet på en kriminalvårdsanstalt

Det andra exemplet kommer från döden och sorgen. Min farfar dog väldigt nyss och vid dödsbädden står vi släktingar där med hjärtat i handen och naknare än någonsin börjar vi lyfta på gamla stenar.

En död öppnar möjligheter för nytt liv i relationer hos de levande

Oh, vilken Gud vi har som ställer våra föreställningar i nytt ljus! Som använder de stammande, ofruktsamma, lågavlönade, hemlösa, kriminella och döda för att utföra stordåd.

Jag tänker på Gudsriket, det rike vi uppmanas att söka först. Vilket annorlunda rike det måste vara, och vi får smaka på det redan här på jorden. Jag har inte ens kommit halvvägs i boken Jesus for President, men redan har författarna lyckats lyfta mina ögonlock för bland annat den omvända maktordning som går igenom hela bibeln. Kan varmt rekommendera boken!

Oh Helige Ande, hjälp oss tänka dina tankar så att vi känner igen ditt rike i de allra minsta!


Liv Södahl 


Rättviselängtare som vill vara en Jesu efterföljare. Provar på ö-livet i Göteborgs södra skärgård.

Sök först hans rike och hans rättfärdighet, så skall ni få allt det andra också.
Matt 6:33


Shane Claiborne talade på GöteborgsMötet Läs mer » 


Vingårdsarbetarnas lön

Med himmelriket är det som när en jordägare vid dagens början gick ut för att leja arbetare till sin vingård. Han kom överens med dem om en dagspenning på en denar och sände i väg dem till vingården. Vid tredje timmen gick han ut igen och fick se några andra stå sysslolösa på torget. Till dem sade han: Gå bort till vingården, ni också. Jag skall ge er skäligt betalt. Och de gav sig dit. Sedan gick han ut vid sjätte timmen och vid nionde och gjorde likadant. Vid elfte timmen gick han ut igen, och när han såg några andra stå där sade han: Varför står ni här hela dagen utan att arbeta?
 
De svarade: Därför att ingen har lejt oss. Då sade han: Gå bort till vingården, ni också.? På kvällen sade vingårdens ägare till förmannen: Kalla samman arbetarna och ge dem deras lön. Börja med dem som kom sist och sluta med de första. De som hade lejts vid elfte timmen kom fram och fick en denar var. När sedan de första steg fram trodde de att de skulle få mer, men fick var sin denar de också. Då protesterade de och sade till ägaren: De där som kom sist har bara hållit på en timme, och du jämställer dem med oss som har slitit hela dagen i solhettan. Då sade han till en av dem: Min vän, jag är inte orättvis mot dig. Vi kom ju överens om en denar, ta nu vad du skall ha, och gå. Men jag vill ge den siste lika mycket som du fick. Har jag inte rätt att göra som jag vill med det som är mitt? Eller ser du med onda ögon på att jag är god? Så skall de sista bli först och de första sist."

Matt 20:1-16


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


 

 

Svenska Missionskyrkan