Eftertankar
Jag vill också se Jesus

Vi satt på ett tåg i Rajastan i Indien, min fru och jag. I samma kupé satt två pensionärspar på väg att besöka en helig plats för dem som hinduer. En av männen var väldigt pratsam och avverkade den ena medpassageraren efter den andra. Jag bara väntade på att han skulle komma till oss.

I Indien är det inte ovanligt att man pratar med varandra på tåget. Särskilt om man är utlänning blir man föremål för intresse. Så här kan en konversation inledas:
- Which country are you from?
- Sweden.
- Ah, Bofors…
Sedan är samtalet i full gång. Det är intressant att konstatera att man inte har samma tabun som hos oss. I Indien kan man prata högt med varandra om t ex religion. Och det var vad mannen i kupén gjorde!

Efter de inledande fraserna när han konstaterat vilket land vi var från, att vi var gifta, hade tre barn, älskade Indien och var på väg till Jaisalmer var det dags för religion. Aha, vi var kristna, då hade han en historia att berätta! Vi förstod på hans frus suck att han berättat denna historia ganska många gånger. Så här berättade han, högt så alla i vagnen hörde:

”När jag var i femtioårsåldern vaknade jag en natt av att det stod en ljusgestalt vid min säng. Jag såg honom klart och frågade vem han var. Han svarade ´Jesus´. Jag blev inte rädd och vi pratade en god stund om andliga frågor. Så lämnade han mig och ljusskenet avtog. Sedan dess har vi i vår familj firat jul.”

Jag fick massor med frågor i huvudet och såg fram emot en god stund av samtal om religion, uppenbarelser, Jesus och så vidare. Just då bromsade tåget in på stationen där de skulle av och sällskapet rusade av med alla väskor. Snopna satt vi kvar. Jag sa till min fru: ”Jag har längtat hela livet efter att få se Jesus och så visar han sig för en hindu – det är orättvist!”

Jag tror mannen talade sanning, Jesus hade verkligen visat sig för honom. Men varför kom han till en hindu och inte till mig som faktiskt är kristen!? Nån´ tröstade mig, när jag berättade historien, med att jag som är kristen har så mycket som hjälper mig att tro, t ex Bibeln och kyrkan, men att han inte hade något som hjälpte honom. Ja, kanske det, men jag tycker i alla fall att det är orättvist – Jesus kan väl visa sig tydligt för mig också!

Jag får göra som lärjungarna som Jesus tröstade, vänta på att en dag faktiskt få se honom tydligt. Men nu är villkoren att kämpa trots att jag inte ser, trots att kampen mot allt det som bryter ner och förstör är så ojämn. För att inte ge upp måste jag hålla fast vid hoppet om att Jesus skall komma med en annan verklighet. Och om jag öppnar ögonen ser jag tecken på det. Människor är i de flesta fall goda och kärleksfulla, kyrkan är en positiv kraft för förändring i samhället, Jesus visar sig för människor, oavsett tro. Att jag har sett detta vill jag försöka berätta, lika frimodigt som mannen på tåget!

P-O Sveder Renklint


Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni skall se mig igen."
    
Då sade några av lärjungarna till varandra: "Vad menar han när han säger: En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni skall se mig igen, och när han säger: Jag går till Fadern"
    
De sade: "Vad menar han med en kort tid Vi förstår inte vad han säger."
    
Jesus märkte att de ville fråga honom och sade till dem: "Ni undrar varför jag sade: En kort tid och ni ser mig inte längre, ännu en kort tid och ni skall se mig igen"

Sannerligen, jag säger er: ni kommer att gråta och klaga, men världen skall glädja sig. Ni kommer att sörja, men er sorg skall vändas i glädje.

När en kvinna skall föda har hon det svårt, för hennes stund har kommit. Men när hon har fött sitt barn minns hon inte längre sina plågor i glädjen över att en människa har fötts till världen.
 
Nu har också ni det svårt. Men jag skall se er igen, och då skall ni glädjas, och ingen skall ta er glädje ifrån er.

Joh 16:16-22

 


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan