Eftertankar
Hoppet är nödvändigt

Jag har en god vän som inte längre trivs så bra med livet. Hon känner att hon inte har någon uppgift kvar, att åren som har gått räcker nu, att hon lika gärna kunde få sluta ett 86 år långt och innehållsrikt liv. Hon behöver inte någon insikt i att hon skall dö, det förstår hon och rentav längtar till.

Men ibland undrar jag ändå. Nu och då kommer ord som ”tänk om vi skulle kunna resa någonstans tillsammans, du och jag, i sommar”, eller ”till våren skall jag plantera ett träd, det fattas ett päronträd i min trädgård”.

Min vän känner att hon lever i den yttersta tiden och hon är inte rädd. Men hon hoppas att den skall ta slut. Hon är trött och känner sig ibland lite extra sjuk. Samtidigt bär hon på ett hopp om en fortsatt framtid tillsammans med dem hon älskar. Så motsägelsefullt.

På samma sätt har hoppet varit dominerande i det som vi alla mer eller mindre har följt på senare tid och som fick sin kulmen i tisdagsnatt. Då tänker jag naturligtvis på presidentvalet i USA. Vi är nog många som tycker att det har fått lite väl stora proportioner i svensk massmedia. Men kanske beror det på allas längtan efter hopp? Barack Obama har gång efter gång lovat förändring och ingjutit mod i människor. Människor som är så trötta på skillnader mellan människor, krig, destruktivitet, kriser av skilda slag och helt vanlig arrogans. När hoppet blir kött och blod blir det verkligt och möjligt.

Min vän har också ett verkligt hopp. Hon behöver inte Barack Obama, hon har Gud som också han blev kött och blod. I alla år har hon delat med sig av vad han betyder för henne, och vi har lyssnat och förstått. Hennes hopp och längtan har i hela livet varit att få möta Gud – på riktigt, som hon säger. Efter den yttersta tiden.

Men först skall hon och jag åka till USA. Vi skall åka dit för att hälsa på ett av hennes älskade barnbarn. Vi längtar och hoppas att det skall bli möjligt. Biljetterna är bokade, i juni åker vi!

Maria Wiell

diakon, studerar medieproduktion och journalistik vid Högskolan i Kalmar och arbetar som frilansjournalist däremellan

Mina kära, nu är vi Guds barn, men det har ännu inte blivit uppenbart vad vi kommer att bli. Vi vet dock att när han uppenbarar sig kommer vi att bli lika honom, ty då får vi se honom sådan han är. Var och en som har detta hopp till honom renar sig själv liksom han är ren.

1 Joh 3:2-3

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »