Eftertankar
Guds mäktiga verk!

Ja, du Maria! Så får du stå som representant för Guds mäktiga verk! Och visst; vi tycker att detta att du födde Guds son var mäktigt. Det var det.

Många i vår tid funderar över, om du verkligen hade något val. Eller blev du helt enkelt satt i denna sits utan att kunna säga nej. Hur hade det låtit förresten? Nej, så kan vi väl inte tänka.
Vi har svårt att sätta oss in i din livssituation: den var ju så annorlunda från vår.

På TV kan vi just nu se ett antal program hur kvinnor från stressiga liv i Storbritannien under ett antal veckor får leva i helt annorlunda miljöer t.ex. i ett afrikanskt land eller på någon avlägsen ö, där sällan västerlänningar någonsin varit. Kulturen dit de kommer är så långt man kan komma från den ”moderna” värld vi anser oss leva i.

Kvinnorna ska få möjlighet att hitta sig själva! Det är tanken!
Visst måste vi betraktare fundera ett slag över själva det faktum att vi skulle kunna hitta oss själva först när vi reser långt bort från vårt eget liv för att leva så långt vi kan från jämställdhet, eget lönearbete, elektriska apparater i köket, färdiglagad mat eller datorer etc. Där ska vi hitta oss själva är det tänkt! Det skulle betyda att det som generationer har strävat efter och byggt upp helt enkelt inte är bra för oss?

Varför kan vi inte välja bort sådant som skymmer sikten för det väsentliga här och nu? Vända om kanske vi skulle kunna kalla det. Vända om och välja liv som vi vill leva. Är vi inte fria människor kanske? Men vem vill stänga av elen först?

Du Maria hade inte de bekymren! För dig var moderskapet visserligen inte planerat. Men det var livsviktigt för alla kvinnor runt omkring dig. Jo, vi kommer ihåg din släkting Elisabet som minsann hade fått känna på skammen att vara barnlös. Ni hade inte den frihet som vi har. Den har vi jobbat hårt för. Men tydligen ger den inte alla den slags frihet vi  vill ha !

Jag vill gärna tro att du Maria var stundtals lycklig under din sons barndom. Livet i Nasaret hade säkert många goda stunder. Sedan fick du uppleva en förälders mest gräsliga stund: din sons lidande och död.

Men efter Långfredagens mörker vet vi att den fantastiska Påskdagen grydde. Den fick du också uppleva.

Blev ditt liv ett helt och fullt liv, Maria? Det tror vi. Från funderingar och kanske ängslan inför ditt barns födelse till ångesten över dödsstraffet och så upplevelsen av jubel vid hans uppståndelse och så gemenskapen i den nära lärjungagruppen – ja, nog var det ett liv som kunde duga för vilken storfilm som helst.

Du fick uppleva Guds mäktiga verk i ditt eget liv. Fysiskt. Vi får uppleva Guds märktiga verk runt omkring oss men också i våra egna liv: vår tro som ger oss livskvalitet mitt i en värld som nu liksom förr är fylld av mycket som är svårt och obegripligt.

Tack Gud,  för Maria som genom sitt liv gav oss Jesus Kristus.
Lär oss hitta oss själva mitt i våra egna vardagsliv och ta emot Marias son i tro.
AMEN

Christina Molin

pastor i Svenska Missionskyrkan, Enebyberg

Då sade ängeln till Maria: ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son.”

Luk 1:30-32a

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »