Eftertankar
Guds fredsbarn

Hans namn skall vara: Underbar i råd, väldig Gud, Evig fader, Fridsfurste!

Aldrig känns det så viktigt att ta sig till kyrkan som i advent och jul. Det beror säkert på värmen, de kända sångerna och musiken, kanske ren och skär tradition. Men också något helt annat.

För mig är det att få lyssna till fredsbudskapet.

Jag vågar inte riktigt fullt ut tro på det – i alla fall inte vad gäller oss människor som lever här och nu. Det verkar inte som om vi någonsin kommer att lämna osämja, missunnsamhet, våld och krig bakom oss för att istället sträva efter fred och försoning.

Men jag hoppas. Jag hoppas att undret i Betlehem inte skall vara en engångshändelse. Jag hoppas – och jag vill tro – att freden skall bli så viktig för oss att vi orkar lägga bråk och gny och avundsjuka och maktbegär åt sidan.

Den stora freden kan ingen enskild människa bära.

Men den lilla freden – mellan mig och de människor som finns i min närhet. Den kan jag ta ansvar för. Och för varje liten fred kommer den stora freden, Guds fred, allt närmare. Det är därför jag tror – för att jag vet att Guds fred är möjlig när den får börja växa redan i det lilla, enskilda barnet som föds på BB precis nu. I Kalmar. I Soweto och i Råneå, i Los Angeles och Baku.

Gud är ingen vanlig furste, han är Fredsfursten. Han har lovat komma med fred. Men jag tror alldeles bestämt att han behöver din och min hjälp.

Därför går jag till kyrkan i jul och lyssnar till texterna, igen och igen. Helt enkelt för att påminna mig om att freden är möjlig. Och att den finns där makten inte finns, och inte saknas. Som i det allra minsta barnet.

En gång var du och jag också ett Guds fredsbarn. Någonstans därinne finns det kvar – ska vi försöka ta fram det?

Ära vare Gud i höjden, och frid på jorden, bland människor till vilka han har behag!

Maria Wiell

diakon, studerar medieproduktion och journalistik vid Högskolan i Kalmar och arbetar som frilansjournalist däremellan

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »