Eftertankar

Gott Nytt År!

Inför ett årsskifte försöker nog många av oss ägna lite tid åt att se både bakåt och framåt i tiden. Det är ofta bra att utvärdera det som varit för att bättre kunna möta det som kommer.

När jag ser bakåt i mitt eget liv hittar jag det som jag är nöjd med och det som jag inte är nöjd med. Jag har lyckats hålla en del av mina föresatser och misslyckats med andra. Jag tycker att en del av mitt arbete har burit frukt medan annat varit förgäves.

Om du är som jag är det lättare att se det negativa än det positiva. Jag kan i alla fall nästan fastna i det som gick snett och börja gräma mig över det. Konsten för mig är att se både det goda och det dåliga och att vara snäll mot mig själv. Jag gjorde oftast så gott jag kunde och en hel del blev också ganska bra. Av det som inte blev så bra får jag försöka lära mig något för att göra bättre ifrån mig nästa år.

När jag ser bakåt i vårt gemensamma liv, i Sverige och världen, hittar jag också där både positivt och negativt. Jag är glad för att vi oftare väljer rättvisemärkta, ekologiska och närodlade produkter. Jag är ledsen över att världens ledare inte lyckades komma längre i ett globalt klimatavtal vid mötet i Köpenhamn.

Också i det stora perspektivet är det lätt att fokusera på problemen och motgångarna. Ja, man skall inte låtsas som om de inte finns. Men man skall inte heller förledas att tro att bara de finns. Även här är det viktigt att se både det negativa och det positiva. Låt oss glädjas åt framgångarna och lära oss av motgångarna för att det skall bli bättre nästa år.

På tal om nästa år, hur skall det bli? Ja, en del vet vi och annat är okänt.
För egen del vet jag att flyttlasset går till Hemavan i slutet på januari. Jag skall börja arbeta med att förbereda och starta Bibelfjäll, en bibelskola i fjällmiljö. Det känns både roligt och oroligt.

För vårt gemensamma liv i Sverige och världen vet vi också en del medan annat är okänt. En viktig sak att komma ihåg är väl att framtiden går att påverka. Som enskilda kan vi göra en del och tillsammans kan vi göra en hel del. Känner du dig ensam i din kamp för människors upprättelse, för medmänsklighet och rättvisa? Försök påminna dig om att du inte är ensam, det är många som vill samma sak! Visst går det att förändra! En annan viktig sak att komma ihåg är att framtiden är i Guds händer. Även om det finns mycket som bekymrar oss får vi tro att Gud kommer att få sista ordet. ”Efter hans löfte väntar vi på nya himlar och en ny jord där rättfärdighet bor.” (2 Petr. 3:13)

Jag slutar det gamla året och börjar det nya med en bön från sommarpsalmen (!) 200, vers 7 i Psalmer och Sånger:

Liksom ett träd i sol och regn
så låt min själ i Andens hägn
få växa alla dagar
den sommar som av nåd jag får.
Gud, låt mig bära frukt i år,
den frukt som dig behagar.

Gott Nytt År!

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

Och han gav dem denna liknelse: "En man hade ett fikonträd i sin vingård, och han kom för att se om det fanns någon frukt på det men hittade ingen.

Då sade han till sin trädgårdsmästare: 'I tre år har jag kommit och letat efter frukt på det här trädet utan att hitta någon. Hugg bort det! Varför skall det ta upp mark till ingen nytta?'

Han svarade: 'Herre, låt det stå kvar ett år till, så skall jag gräva runt det och gödsla.

Kanske bär det frukt nästa år. Om inte, kan du hugga bort det.'"

Lukas 13:6-9

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »