Eftertankar
Gör Kristus skillnad?

I kyrkan har skolorna veckan före jul hyrt in sig för att sjunga julsånger och tillönska varandra en god jul. De kristna julsångerna blandas friskt med ”Jag såg mamma kyssa tomten” och ”Mössens julafton”. Jo, man tog med Julevangeliet också. Det hör liksom till!

Julen har en säregen ställning i vårt land. Antingen är den alltför harmlös och därför är det få ateister-humanister som anmäler skolan för framförandet av sånger om Jesus. Eller så hör ingen längre vad som sjungs.

Julsånger är liksom i en klass för sig! Kan någon tänka sig Påsksånger som ljuder i varuhusen en månad före Påsk? Att få höra: Uppstått har Jesus, hurra, hurra på IKEA!

En förskollärare påstod, att det faktiskt finns en hel del barn som inte vet att julen firas till minne av Jesus! Vi får rannsaka oss själva! Hur är det med våra egna familjer? Ramlar Jesus bort i allt pyntandet och pysslandet? Glömmer vi själva bort julens innersida?

Maria frågar hur det ska ske. Svaret är att den Helige ska komma med sin kraft.  Det finns ett före och ett efter. Vi lever i tiden efter jul. Vi lever med Kristus närvarande inte bara i våra minnen eller i en oförarglig idyll. Den levande och uppståndne är inte harmlös. Långt därifrån. Vi har gjort födelsescenen i stallet till ett ofarligt pynt! Då den i verkligheten var starkt färgad av utsatthet och ängslan. Barnet i krubban stannar inte i växten utan ska snart bli en vuxen person med kraft att utföra Guds ärenden för världen.  Den ofarlige som föds i stallet kommer att gå en dramatisk och blodig framtid till mötes. För människornas skull. Ingen idyll någonstans! I mötet med världens grymhet och brutalitet visar han oss segern. I den verkligheten lever vi här och nu efter två tusen år. Vi lever efter Kristus. Och därför har vi hopp och framtidstro. Vi vet var kraftkällan finns.

GOD JUL tillönskas varje läsare av dessa rader! Innehållet i den goda julen får du själv definiera. Det är säkert mycket individuellt hur den kan se ut. I stilla ensamhet. I gemenskap man uppskattar. Eller formad efter andras behov: kanske är det vårt mest vanliga julfirande! Förhoppningsvis får var och en den stund av stillhet och eftertanke som julens budskap söker. Och tillfälle att gå till en gudstjänst: kanske som den enda i familjen eller släkten som önskar det.

En fridfull julhelg! Och Guds välsignelse över det hem du firar jul i.

Christina Molin

pastor i Svenska Missionskyrkan, kyrkan i Enebyberg

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »