Eftertankar
Goda nyheter!

För några år sedan hittade jag ett riktigt guldkorn i litteraturen om organisationer och ledarskap. Den internationellt kände forskaren Peter Senge som intresserat sig mycket för så kallade lärande organisationer, där människor lär gemensamt, så att man kan agera tillsammans på nya sätt i en föränderlig omvärld, skrev ungefär så här:

– När vi är ute och föreläser om lärande organisationer brukar vi använda ett speciellt ord från nya testamentet. Det är det grekiska ordet metanoia som betyder att man ovänder sig från sitt gamla sätt att tänka, till ett nytt sätt, och tar personlig ställning och genomgår en sinnesändring.

Deras forskning och erfarenhet tyder på att de organisationer som är mest välfungerande när världen förändras, verkar bestå av medlemmar som tagit personlig ställning – och omprövat sitt sätt att tänka.

Vilken intressant nyhet! En gemenskap av människor som genomgått personliga ovändelser har mycket bättre handlingsberedskap inför framtiden än andra grupper.

Det mest intressanta för mig var dock att detta ”forskningsrön” knappast var någon ny-het. Nu, till helgen, 2:a söndagen i advent kan man få höra mer om detta i snart sagt varenda kyrka. ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

Vad är det för tid som är inne? Är det tiden för lemlästade människor i Darfur, global terrorism och självmordsbombare, klimatförändringar, där vi inte vet om vi står inför en världsomfattande katastrof, eller tiden för tjejer här hemma som skär sig eller svälter sig, eller unga män som tar sina liv, övergrepp mot barn, våldtäkter och trafficing, främlingsfientlighet, motorcykelgäng som hotar rättsväsendet, eller dödsmisshandel på våra gator?

Så kan det vara – men ordet metanoia ger mig, och jag tror resten av världen ett alternativ!

Ibland behöver man ompröva sitt sätt att tänka. Är det så smart att på ett par sekel bränna upp jordens samlade tillgångar av olja? Är det verkligen så bra att skicka barn som skottspolar mellan olika boenden och vistelser under den tid då deras frontallober växer till som mest, och som ska bli sättet för deras planeringsförmåga, initiativkraft och omdöme? Är det så värst genomtänkt att hänga kvar i förra seklets föråldrade postmoderna sätt att tänka: ”Det finns ingen absolut sanning” (för i så fall kan ju inte heller det påståendet vara någon absolut sanning vilket leder till en pinsam logisk kullerbytta för ett otränat intellekt). Är det så hälsosamt med jobb där man går in i väggen? Är det inte bättre att vända om – och gå åt andra hållet i stället – till ett rent himmelrike!

För mig personligen har därför ordet metanoia blivit ett äkta nyckelord – en nyckel till framtiden – en framtid tillsammans med dig och andra, som innerst inne inser att världen borde kunna se annorlunda ut.

Per-Daniel Liljegren

Ordförande i Svenska Missionskyrkan i Övre Norrlands distrikt, rektor i Tärnaby men bor i Storuman. Skulle vilja utvecklas som amatörprofet.

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade:

"Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet."

Mark 1:14–15

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »