Eftertankar
Goda förvaltare

Jag har just kommit hem från Södra Götalands distrikts scoutläger som jag besökt i tre dagar. Jag var där för att berätta om den stipendiefond som Hindustani Covenant Church har för att hjälpa barn och ungdomar att få utbildning. Det var jätteroligt att besöka dem, att få träffa så många härliga ledare och scouter.

Samtidigt som jag var där hade jag min uppgift att skriva veckans ”Eftertankar” i bakhuvudet. Vad skulle jag skriva om ”goda förvaltare”? Väl hemkommen känns det inte alls svårt – jag måste få skriva om alla fantastiska ledare jag mötte! Jag tyckte att jag såg Petrus uppmaningar i verkligheten!

”Älska varandra hängivet”. Ja, vad är det som gör att man tar en semestervecka för att åka på läger? Det är naturligtvis att man älskar barn och ungdomar! Det kan se ut som att man förvaltar sin semester dåligt men är en fantastisk investering av tid. Tänk att få sitta i ett scoutkök och dela tankar om skolan, Gud, kompisar, varför alla måste diska mm med en patrull – helt oemotståndligt!
”Var gästfria mot varandra utan att knota”. Jag fick bo hos Landskrona, min gamla scoutkår. Det var roligt att träffa gamla och nya vänner och ingen klagade på att jag kom. Det var självklart att ta emot en gäst.

”Tjäna varandra, var och en med den nådegåva som han har fått”. Tänk vad många roliga projekt och aktiviteter det fanns på lägret. Mat fick man flera gånger om dagen, toaletterna var städade och lägerbålet kul. På ett läger kommer många nådegåvor i funktion!

Kapitalförvaltare i all ära, men vad kan vara finare än att förvalta det förtroende som föräldrar visar när de skickar sina barn till församlingens barn- och ungdomsverksamhet?! Och vad kan vara finare att förvalta än det förtroende man som ledare får från de barn och ungdomar som kommer?!

Tänk så många goda förvaltare det finns i våra församlingar och i vårt gemensamma arbete. Ibland tror jag att vi blir hemmablinda och inte ser det. Då behöver vi påminna oss om allt det som görs av så många människor, vecka efter vecka, år efter år.

Tänk vilken investering för framtiden. Det vore väl märkligt om inte det förr eller senare bar god frukt hos deltagarna! Tänk vilket vittnesbörd för andra människor. Det vore väl märkligt om inte en eller annan funderade på varför t ex scoutledare kan ge så mycket av sin tid! Genom allt detta blir Gud förhärligad!

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

Men nu är slutet på allting nära. Var då samlade och nyktra, så att ni kan be.

Framför allt skall ni älska varandra hängivet, ty kärleken gör att många synder blir förlåtna.

Var gästfria mot varandra utan att knota.

Tjäna varandra, var och en med den nådegåva han har fått, som goda förvaltare av Guds nåd i dess många former.

Den som talar skall komma ihåg att han får sina ord från Gud, den som tjänar att han tjänar med den styrka Gud ger. Låt Gud förhärligas i allt detta genom Jesus Kristus. Hans är härligheten och makten i evigheters evighet, amen.

1 Petr. 4:7-11

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »