Eftertankar
Garanti för 2011

Har du sett vad som egentligen står på en femhundralapp? Håller du med, eller använder du också något varje månad, som kan vara högst osäkert, om du bara vågar tänka efter?

Där, strax till vänster om Carl XI, på Riksbankens första hus vid Järntorget i Stockholm, kan den som har mycket god syn eller eventuellt hjälp av förstoringsglas, läsa mikroskriften: hincroburetsecuritas. Riksbankens valspråk ’härav styrka och säkerhet’ antyder att man vill garantera att papperslappens värde är skyhögt över råvarukostnaden.

Jo, just nu är kronan stark. Sverige har välskötta finanser och är bland de bästa i klassen. Inte konstigt om regeringen sjunger finansministerns lov, ”vår man är oss en väldig Borg”. Men vad händer om andra länder och placerare tappar förtroendet för vår ekonomi? På kort tid kan hela länder komma in i onda spiraler. Statens ränteutgifter ökar, tillväxt och efterfrågan avtar, förtroendet urholkas mer och mer, vilket in sin tur driver upp räntorna ännu mer. Skuldkrisen är ett faktum och var finns då tillräckligt stora valutor eller namn som kan garantera styrka och säkerhet?

Vem litar du på? En papperslapp i fickan? Riksbanken? EU? USA? Kina?

Kanske tänkte människorna på Jesu tid i liknande banor. Ingen av dem som då hade makten förmådde riktigt ta itu med problemens djupare orsaker. Vem hade styrka nog att driva ut försäljare och köpmän ur templet när affärerna gick så bra? Vem kunde garantera människans verkliga värde?

Kanske trodde fler och fler på styrkan och säkerheten i hans namn när de såg alla yttre manifestationer och tecken. Ändå var detta bara krusningar på ytan av vad som skulle komma. Och om han var på väg att fullborda något som skulle bli starkare än grafen, mer värdefullt än någon valuta och säkrare än döden, förvånar det mig inte att han själv inte litade på något så bräckligt som andra människor. Bara den som kan betala ALLT kan garantera allas värde.

På sätt och vis tycker jag detta är befriande: Om Kristus hade litat lika mycket på mig som jag litar på honom hade det kunnat gå riktigt illa. Min styrka och säkerhet har jag därför inte valt att placera i mig själv utan i ett namn med fullständig garanti. När jag gör bokslut för det här året och går in i det nya, okända året finns där två underskrifter, ungefär som när en myndighet meddelar ett beslut, ofta med både tjänstemannens och generaldirektörens signaturer. Dels finns min egen personliga namnteckning där, inklusive alla fel och brister, men där finns också ett namn som visar att det rör sig om ansvarsfull myndighetsutövning på högsta nivå: Per-Daniel Liljegren + Kristus = Sant!

Gott Nytt År – med fullständig garanti – oavsett vad som händer!

Medan han var i Jerusalem under påskhögtiden kom många till tro på hans namn när de såg de tecken han gjorde. Men själv anförtrodde sig Jesus inte åt dem, eftersom han kände dem alla och inte behövde höra npgon vittna om människan. Han visste av sig själv vad som fanns i människan.

Joh 2:23-25

Per-Daniel Liljegren

Ordförande i Svenska Missionskyrkan i Övre Norrlands distrikt, skolchef i Sorsele kommun men bor i Storuman. Skulle vilja utvecklas som amatörprofet.

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »