Eftertankar
Förlåtelse utan gräns

Vi kan behöva förlåtelse utan gräns så här alldeles mot slutet av kyrkoåret. Snart kommer mörkret smygande än mer över oss: allhelgonahelgen med många minnen och en hel del påminnelser om sorger i våra liv. Så ligger Domssöndagens budskap bakom hörnet och ansvaret i att vara människa kanske kan upplevas tungt.

Det finns en alldeles underbar psalm i psalmboken med namnet: Psalmer i 2000-talet. Det är Fred Kaans text som är översatt av Ylva och Elisabet Eggehorn.

Vem låter solen lysa fritt
för alla som bebor vår jord?
Och vem tar odågan till son till bords och bjuder på kalas?

När arbetarna som fick jobb
i sista stund får samma lön
som de som slitit hela dan
- vem är den arbetsgivaren?

Han tänker inte på vårt sätt,
Han låter nåd gå före rätt.
Gud måste vara orättvis
- det är vårt enda hopp till sist!

Psalmen har fått den härliga titeln En psalm om en orättvis Gud – tack.

I Torgny Lindgrens lilla roman Ormens väg på hälleberget finns en huvudperson som är ondskan personifierad. Men även han kan tas i försvar av en av dessa som drabbats av hans övergrepp. Han är dock bara en människa och genom detta är han liksom ursäktad….

En av evangelietexterna för denna söndag påminner oss om, att inte bara sju gånger utan sju gånger sjuttio gånger (i 1917 års översättning) ska vi förlåta varandra. Det är ett oändligt antal gånger som Herren själv rekommenderar.

491 hette en roman av Lars Görling som anknöt till just denna bild: antalet gånger vi ska förlåta varandra – och också oss själva - är just sju gånger sjuttio och så ännu – en gång till! I Bibel 2000 har detta tal blivit mindre! Och talet 491 förlorat sin poäng.

Vi förstår hur som helst betydelsen; det sätt som Herren själv behandlar sin mänsklighet på är på intet sätt lik vår snålhet gentemot andra. Han tänker på att vi bara är människor! Och det är tur för oss.

Vi ber:
Herre, lär oss leva i din försoning – i våra egna liv och i samspelet med varandra.

AMEN

Christina Molin

pastor i Svenska Missionskyrkan, Enebyberg

De mindes att Gud var deras klippa, att Gud den Högste var deras befriare.

Men deras ord var hyckleri, vad de sade till honom var lögn. De höll inte fast vid honom, de var inte trogna mot hans förbund.

Men han är barmhärtig, han  förlåter synder och vill ingens fördärv. Han håller ofta sin vrede tillbaka, han låter inte all sin harm bryta fram.

Han tänkte på att de bara var människor,
en vind som far förbi och är borta.

Psaltaren 78:35-39

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »