Eftertankar
Ett möte

Att möta sig själv kan göra väldigt ont. Häromdagen såg jag en intervju med golfspelaren Tiger Woods som på toppen av sin karriär var otrogen. I intervjun visade han stor smärta över det lidande han förorsakat sin familj. Man förstod att det hade gjort ont för honom att möta sig själv.

Petrus hade på toppen av sin karriär lovat Jesus att inte svika. Även om alla andra övergav Jesus skulle han inte göra det. Men när Jesus greps flydde också Petrus tillsammans med de andra lärjungarna. Och timmarna efter gripandet förnekade han att han kände Jesus. Det var säkert inte lätt att möta sig själv efter en så fullständig genomklappning. Hur hanterar man det?

Simon Petrus återvände till en plats, till en sysselsättning och till vänner han kände igen. Han gav sig ut och fiskade på Tiberiassjön tillsammans med
Jakob, Johannes och några till av lärjungarna. Och det var där Jesus mötte honom.

Glödhögen på stranden var en likadan glödhöghög som på översteprästens gård där han svek Jesus genom att säga ”Jag känner inte den där mannen…”. Det måste ha gjort ont i Petrus att möta sig själv vid en ny glödhög och bli påmind om sitt svek.

Så kom Jesu tre frågor; ”Älskar du mig…”.  Frågorna fick Petrus att än en gång möta sig själv. Men i svaren fick han hjälp att möta en som älskade honom djupare än han hatade sig själv.

Innan han svek hade han ett obegränsat självförtroende. Som Jesus sa; ”När du var ung spände du själv bältet om dig och gick dit du ville”. Kanske var det först sedan han svikit som han riktigt förstod att uppskatta förtroendet från Jesus. När Petrus fick höra ”Var en herde för mina får” mötte han det förtroende som gjorde att han vågade tro på nya möjligheter för sig själv bortom sveket.

Vi sitter vid glödhögen tillsammans med Petrus och Jesus. Också vi kommer dit med vårt svek; mot oss själva, mot andra och mot Gud. Vi har vant oss vid smärtan i att möta oss själva. Kanske tror vi att vi en gång för alla diskvalificerat oss från nya möjligheter och nya förtroenden från både Gud och människor.

Det är också oss Jesus frågar ”Älskar du mig”. Och under alla svek, alla misslyckanden vet vi att svaret är ”Herre du vet allt; du vet att jag har dig kär”. Och det är också oss Jesus visar ett gränslöst förtroende när han säger ”För mina får på bete”.

Det finns hopp, det finns nya möjligheter, det finns förnyat förtroende. Också för dig.

Glad Påsk!

P-O Sveder Renklint

Pastor och numera Hemavanbo

När de hade ätit sade Jesus till Simon Petrus: "Simon, Johannes son, älskar du mig mer än de andra gör?" Simon svarade: "Ja, herre, du vet att jag har dig kär." Jesus sade: "För mina lamm på bete." Och han frågade honom för andra gången: "Simon, Johannes son, älskar du mig?" Simon svarade: "Ja, herre, du vet att jag har dig kär." Jesus sade: "Var en herde för mina får." Och han frågade honom för tredje gången: "Simon, Johannes son, har du mig kär?" Petrus blev bedrövad när Jesus för tredje gången frågade: "Har du mig kär?" och han svarade: "Herre, du vet allt; du vet att jag har dig kär." Jesus sade: "För mina får på bete. Sannerligen, jag säger dig: när du var ung spände du själv bältet om dig och gick vart du ville. Men när du blir gammal skall du sträcka ut dina armar och någon annan skall spänna bältet om dig och föra dig dit du inte vill." (Så angav han med vad för slags död Petrus skulle förhärliga Gud.) Sedan sade han till honom: "Följ mig!"

Joh 21:15-19

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »