Eftertankar
Ett är nödvändigt

Jag vet precis vad det är! Det är att köpa en ny stor platt-TV istället för vår gamla som är en kubikmeter stor. Men när jag ställer mig på vågen inser jag att det viktigaste nog är att banta bort extrakilona jag skaffat mig under semestern. Eller kan banken ha rätt när de skriver till mig att det är helt nödvändigt att se över min pension. Vänta lite, visst är klimatfrågan den allra nödvändigaste frågan att engagera sig i. Men när jag tänker på den långa hösten känns det som att en resa till solen och värmen är viktigast. Eller kan det vara att tapetsera om eller att gå en intressant kurs eller….

Ett är nödvändigt – jo, jag tackar! Redan efter en kort stunds tankeverksamhet kommer jag fram till femtioelva nödvändigheter. Det är massor med saker jag själv vill ha och göra och dessutom är det många andra som påstår att just deras pryl eller aktivitet är den enda nödvändiga. Sen har man ju ett vardagsliv som tränger sig på med alla nödvändigheter vare sig man vill det eller ej. Man måste sova, äta, ta hand om barn eller gamla föräldrar, arbeta och så vidare. Hur man än vänder sig är man omringad av alla nödvändigheter.

Hur skall man kunna hantera alla nödvändigheter? Kanske en del av lösningen ligger i det vackra ordet förnöjsamhet. Det finns en positiv sida i att sträva efter mer men också en baksida där man blir missnöjd över allt man inte kan eller orkar eller äger. Den människa som lärt sig vara nöjd med det hon har är en rik människa.

Jag tycker mig förstå att Paulus hade förmågan att både arbeta stenhårt och vara förnöjsam. I ett av sina brev skrev han: Jag har lärt mig att klara mig med det jag har…Jag har verkligen erfarenhet av allt: att vara mätt och att hungra, att leva i överflöd och att lida brist. Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft.

Ibland har jag hört andra och mig själv påstå att Paulus menar att vi skall orka och kunna utföra allt, eftersom Gud ger kraften. Nuförtiden tror jag att han menar att Gud kan ge oss förmåga att vara förnöjsamma i de situationer som livet vänligt eller hårdhänt bjuder oss. Nuförtiden tror jag också att Gud vill hjälpa oss att se vad som verkligen är nödvändigt i olika tider och situationer. Genom att be, vara i stillhet, läsa Bibeln och samtala med andra kan vi få perspektiv på livet.

Att få tänka tanken, bara ett är nödvändigt, kan vara en befrielse. Då behöver man inte bära ansvar för hela världen, det räcker om man tar ansvar för sin del. När man känner konsumtionssuget kan man tänka på vad min pappa sa: man skall inte köpa det man behöver utan bara det man inte kan vara utan. Visst klarar vi oss med vår gamla TV.

Bara ett är nödvändigt – vad är nödvändigt i ditt liv nu?

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

P.S. Detta är min sista betraktelse i Eftertankar. Därför vill jag passa på att tacka för kommentarer och synpunkter på det jag skrivit. Det har varit roligt att få reaktioner! D.S.

Jag har glatt mig mycket i Herren över att er omtanke om mig äntligen har kunnat skjuta nya skott. Omtanke hade ni ju förut också, men inte tillfälle. Inte för att jag har lidit någon nöd. Jag har lärt mig att klara mig med det jag har. Jag kan leva fattig och jag kan leva i överflöd. Jag har verkligen erfarenhet av allt: att vara mätt och att hungra, att leva i överflöd och att lida brist. Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft.

Fil 4:10 - 13

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »