Eftertankar
En utmaning i advent!

Gå Sion, din konung att möta, Jerusalem gläds åt din Gud. Strö palmer på väg för Messias , bered dig som väntande brud! Var glad, var glad, var glad i din Herre och Gud. Var glad, var glad och hylla din konung och Gud!

Det är fullt i Breviks kyrka! Vi sjunger alla av hjärtans lust. Trumpet och orgel lyfter musiken till oemotståndliga höjder! Ljusen brinner i fönsterbågarna, det är fest i kyrkan. Och här sitter jag, omgiven av mina körkompisar och i en kyrka där jag trivs och känner mig hemma. Jag blir varm i hjärtat, nästan så att det trillar en tår av rördhet. Så previligerad jag är! Vilken förmån att få finnas i detta sammanhang och i en fin gemenskap.

Värmen och gemenskapen får mig att tänka på hur nära det är till motsatsen, att inte finna gemenskap, hur fort livet kan gå sönder, hur fort en människa kan hamna i kylan.

Advent är en härlig tid på året men det är samtidigt en fastetid då vi förbereder oss för julens stora händelse när Gud blev människa. Fastetid är tillfälle för eftertanke och för utmaning.

Här kommer  en utmaning i advent!
Vem i din närhet, på din arbetsplats, i din familj eller i din församling behöver finna gemenskap och hur kan Du bidra till detta? Tänk bara på hur lätt det är att frysa ute en kollega genom  ”skitsnack” och tänk hur enkelt det är att vända på ett sånt förhållningssätt genom att istället tala väl om varandra. Samma sak gäller i både familjerelationer och i andra social sammanhang. Att bjuda in till gemenskap kan vara att lyfta en medmänniska ur det djupaste mörker och utanförskap till värme och gemenskap.

Som människa kan man ju ibland känna sig maktlös över negativa spiraler i samhället men faktum är att vi har stor makt att påverka med vårt sätt att tala om varandra, att bemöta varandra och till och med att tänka om varandra.

Kan vi inte lova varandra att försöka göra skillnad för en person i vår närhet under advents- och juletiden?


Solveig Ininbergs

skolledare Utbildningscentrum Lidingö


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan