Eftertankar
En paketkalender

Snart är det jul och julförberedelser är ofta stora och viktiga. Det är för många ett tillfälle att träffa släkt och vänner, att äta god mat och att ge varandra julklappar som förhoppningsvis mottagaren blir glad för.

När jag var liten hade vi en paketkalender hemma. Varje dag fanns ett paket som någon av oss syskon fick öppna. Samtidigt som det var väldigt spännande att gå upp tidigt på morgonen och öppna ett paket var det också en tydlig nedräkning till den största händelsen – julafton, då Tomten kom. För att vara på den säkra sidan och få några julklappar var det viktigt att man var extra snäll, annars kanske man blev utan julklappar när den stora dagen väl var kommen. Farmor tipsade alltid om att man kunde äta några extra pepparkakor för att bli tillräckligt snäll.

Ja, julen och Tomtens återkomst, år efter år, är det många som förbereder sig noga inför. Det får konsekvenser att han är ”på gång” och snällhet och välvilja breder ut sig i samhället. Men hur är det med Jesu återkomst, får det några konsekvenser? Förbereder jag mig inför Jesu återkomst? Kan jag göra det?

Denna text i Johannesevangeliet, verkar vara dubbelbottnad, att Jesus kommer att väcka oss till liv efter döden men också att vi väcks från död till liv när vi kommer till tro. På vilket sätt väcks jag till liv när jag kommer till tro? Märks det på mitt liv att jag har återuppväckts till livet genom att jag tror på Jesus?

Mina föräldrar, som gjorde i ordning paketkalendern inför varje decembermånad, förberedde sig själva inför julens ankomst samtidigt som de förberedde oss barn för julen. Jag som har hört Jesu ord kan förbereda mig för Jesus återkomst och jag kan också förbereda mina nära och kära för Jesu intåg i deras liv.

Kanske skulle vi ha en paketkalender som påminner oss om att Jesus har väckt oss till liv genom vår tro och om att Jesus kommer tillbaka.


Elin Hermansson


Bor i Stockholm men har rötterna i Skåre, ledamot i SMU-styrelsen, pastorskandidat i Missionskyrkan Och Fadern dömer ingen utan har helt överlåtit domen åt Sonen, för att alla skall ära Sonen liksom de ärar Fadern. Den som inte ärar Sonen ärar inte heller Fadern, som har sänt honom.

Sannerligen, jag säger er: den som hör mitt ord och tror på honom som har sänt mig, han har evigt liv. Han faller inte under domen utan har övergått från döden till livet.

Sannerligen, jag säger er: den stund kommer, ja, den är redan här, då de döda skall höra Guds sons röst och de som hör den skall få liv.

Ty liksom Fadern äger liv, så har han också låtit Sonen äga liv, och han har gett honom makt att hålla dom, eftersom han är Människosonen.

Var inte förvånade över detta. Den stund kommer då alla som ligger i sina gravar skall höra hans röst och gå ut ur dem; de som har gjort det goda skall uppstå till livet, och de som har gjort det onda skall uppstå till domen.

Av mig själv kan jag inte göra något: som jag hör, så dömer jag, och min dom är rättvis, ty jag följer inte min egen vilja utan hans vilja som har sänt mig.

Johannesevangeliet 5:22-30


Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan