Eftertankar
En historia om passion

Häromdagen såg jag en dokumentärfilm på TV om en man som ägnade sin fritid åt långdistanslöpning. Han tränade för ett tiomilalopp som han sedan genomförde. Han var en passionerad löpare. Hans fru var lite kluven inför hans passion och hans gode vän verkade beundra honom för hans envishet.

Ja, man kan ägna sig åt mycket här i världen. En del springer, andra samlar frimärken, några kan allt om det svenska kungahuset och en försvarlig skara åker land och rike kring för att se på fåglar.

För den som står utanför eller bredvid kan det verka näst intill dumt. Man funderar på hur någon kan lägga ner så mycket tid, engagemang eller pengar på något. Kanske kritiserar man direkt eller indirekt utövaren. Men, om han eller hon är lycklig, varför inte?

Jag själv hör till dem som är lätt skeptiska inför de flesta passioner andra kan ha. ”Vilket slöseri”, kan jag till exempel tänka, ”för de där pengarna hade han kunnat finansiera hur många brunnar som helst i Indien!” Sant, men hur mycket pengar lägger inte jag på böcker? Man skall inte kasta sten i glashus…

Men det finns några som jag beundrar och det är de som är passionerat intresserade av andra. Människor som lägger ner sin själ i att hjälpa, trösta, bota, försvara, upprätta. Jag tänker på en kvinna i min hemförsamling som samlade in kläder och annat till behövande. Jag tänker på en RIA-föreståndare i min hemkommun som verkar outtröttlig, Jag tänker på en god vän som engagerar sig för struliga ungdomar.

Men jag blir lite fundersam när jag tänker på en kvinna som spenderade en förmögenhet på Jesus. När hon smorde håret på honom med en dyrbar olja blev andra mycket irriterade och började gräla på henne. Men Jesus såg till syftet och försvarade henne. ”Låt henne vara! Varför gör ni henne ledsen? Hon har gjort en god gärning mot mig.”

Vad hade jag gjort? Jag tror jag hade hört till kritikerna för hur kan man försvara att någon lägger ut en årslön på parfymerad olja? Istället hade hon kunnat göra en rejäl insats för Utrota fattigdomen nu! Därför provocerar Jesus mig också när han försvarar henne. Hur tänkte han?

Han såg att det hon gjorde var ett uttryck för hennes djupa kärlek, hennes passion. Han försvarade att hon uttryckte den på sitt eget sätt. Han såg också det hon själv inte var medveten om, att det var en förberedelse för hans eget lidande, passion, och begravning.

Jag tror mig veta hur man på bästa sätt skall uttrycka sin kärlek till Jesus. ”Låt det inte gå till överdrift” hör jag mig själv säga. Men varför skall man alltid hålla igen? Det gör jag inte när Tre Kronor spelar hockey! Tänk om jag skulle våga vara lite mer passionerad i min kärlek till Jesus, våga uttrycka den på mitt eget sätt utan att ängsligt snegla på andra. Tänk om jag också vågade dela mer av Jesu lidande, passion, i mitt eget sammanhang. Det är utmaningen från den passionerade kvinnan i berättelsen.

P-O Sveder Renklint


Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i MissionskyrkanKvinnan med balsamflaskan
Medan han var i Betania och låg till bords hemma hos Simon den spetälske kom en kvinna med en flaska dyrbar äkta nardusbalsam. Hon bröt upp flaskan och hällde ut alltsammans över hans huvud.
      
Några blev förargade och sade till varandra: "Vilket slöseri med balsam.
      
För den oljan hade man ju kunnat få mer än trehundra denarer att ge åt de fattiga." Och de grälade på henne.
 
Men Jesus sade: "Låt henne vara! Varför gör ni henne ledsen? Hon har gjort en god gärning mot mig.
 
De fattiga har ni alltid hos er, och dem kan ni göra gott mot när ni vill, men mig har ni inte alltid.
 
Hon har gjort vad hon kunde. I förväg har hon sörjt för att min kropp blev smord till begravningen.
 
Sannerligen, överallt i världen där evangeliet förkunnas skall man också berätta vad hon gjorde och komma ihåg henne."
 
Mark 14:3-9

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan