Eftertankar i allahelgonatid

- När är en kyrkogård egentligen vackrast?

Frågan bara kom från sexåringen Björn när vi en dag åkte förbi den gamla medeltidskyrkan på väg hem från stan.

- Det är nog vid allahelgonatid en kyrkogård är som vackrast svarade jag trevande.

Jag tänkte på alla brinnande ljus som trotsar det täta novembermörkret. Lågorna glittrar likt stjärnor bland gravstenarna. Som om himlen kommit nära, landat på jorden, för att påminna om alla som fattas oss.

Men lågorna viskar också en hemlighet sade jag till Björn. Det finns något mer efter det här livet.

- Hur mäter man sorgen då frågade den undrande sexåringen. Jag försökte svara något om sorgens många ansikten. Sorg kan vara tomhet, ilska, saknad, ont i magen, ordlöshet eller ett enda stort varför.

Men frågan är om inte sorgen också gör oss en smula klokare sade jag visst. Tänk om den övar oss för vad som är viktigt i livet?!

Har vi människor som betyder något för oss kommer vi inte undan sorgen. Då och då mister vi någon. Genom död men också när relationer brister och vänskap går sönder. 

Därför är det kanske ganska bra att vi åtminstone en gång per år tvingas ta i frågorna om hur vi handskas med livet och varandra.

Det är ju bara så att det inte är vi människor som bestämmer över livets början och slut. I alla fall påminner allahelgonaljusens fladdrande ljuslågor om det. Ljuslågorna lyfter snarare ett annat perspektiv. Frågan hur jag lever mitt liv medan jag lever.

Jesus skickar med ett ord på vägen i sökandet efter svar. Att vi på allvar tänker igenom vad som fyller vår längtan efter helhet i livet.

Sök det som verkligen mättar och släcker törsten säger veckans bibelord mellan raderna. Det du letar efter i livet är närmare dig än du tror.

Handlar inte essensen om ett rikt liv mer om en hand att hålla i än en massa saker eller pengar? Att ha människor som lyssnar när jag behöver prata. Möjligheten att ana gryningens ljus, dofter och fågelkvitter en morgon till. Eller det alldeles självklara att faktiskt få dricka en kopp kaffe och småprata om livet med dem jag tycker om.

Och rik är jag när jag möts av ögon som ser och förstår innan ens ett ord är sagt…


Jag vill ta vara på det som betyder mest redan nu. Medan jag verkligen lever. Annars tycks valen för vad som är viktigt i livet alltför ofta vara en insikt som kommer först när man drabbats av sjukdom som gör att kanske till och med tiden är utmätt.

Lågorna på kyrkogården påminner om ett annat perspektiv. Att söka det som verkligen mättar, släcker törsten, ger rikedom och livslycka – hållbara relationer till mig själv, andra och Gud.

När kvällen kommer och fyraåriga Line ska sammanfatta dagen ber hon till Gud med en självklarhet som väcker förundran.
- Gud, var med mig. Vaka med alla dina tusen änglar över mig och alla jag känner och alla jag inte känner än - i natt och när imorgon kommer.

När väl den bönen har betts somnar Line snabbt.

Det är något stort att ligga där i sängen bredvid syskonbarnet som tar för självklart att lägga sitt och andras liv i Guds hand. Som ber för det viktigaste i livet - att leva nära människor som bryr sig.

Mycket rikare kan jag nog inte bli än att äga en tillit som bär livet igenom. Men det tycks ta ett helt liv att öva sig. Ett steg på vägen får nog bli att försöka göra Lines bön också till min den här veckan.


Ur bergspredikan

När Jesus såg folkskarorna gick han upp på berget. Han satte sig ner, och hans lärjungar kom fram till honom. Han började undervisa dem och sade:

”Saliga de som är fattiga i anden, dem tillhör himmelriket.

Saliga de som sörjer, de skall bli tröstade.

Saliga de ödmjuka, de skall ärva landet.

Saliga de som hungrar och törstar efter rättfärdigheten, de skall bli mättade.

Saliga de barmhärtiga, de skall möta barmhärtighet.

Saliga de renhjärtade, de skall se Gud.

Saliga de som håller fred, de skall kallas Guds söner.

Saliga de som förföljs för rättfärdighetens skull, dem tillhör himmelriket.”

Matt 5:1-10

 

Elisabeth Lindgren


trivs när jag får upptäcka vär(l)den i livet
 - arbetar just nu som utbildningskonsulent i Missionskyrkan


Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan