Eftertankar
Döden och livet

Låt mig få skriva om något av det svåraste som finns, att förlora ett barn. Nej, jag tänker inte skriva dig på näsan och berätta hur det känns, för det vet jag inte. Nej jag tänker inte heller påstå att allt blir bra bara man tror på Gud, för det tror jag inte. Men låt mig få dela en stund i eftertänksamhet med dig.

Åh, vad jag önskar att barn inte dog. Ändå gör de det, i sjukdom och olyckor. Det är emot själva livet att den som är liten skall få sluta i förtid.

Jag hörde för ett tag sedan Tomas Sjödin återge en berättelse från en kvinna som mist ett barn. Hon berättade, sa Tomas (och som jag minns det), hur människor antingen blev överhurtiga när de mötte henne eller helt enkelt undvek henne och gick över till andra sidan gatan. Men det som verkligen gav henne tröst var en kvinnlig bekant som utanför Konsum tog henne i handen och sa ”Oj, oj, oj”. Sedan skildes de åt och det var hela mötet. Det, berättade Tomas, betydde omätligt mycket i hennes sorg, att någon såg henne och vågade just möta henne.

Åh, vad jag önskar att den som mist ett barn, eller gjort en annan hjärtekrossande förlust, skulle få möta en sådan god medmänniska! Jag ska be att Gud skickar en sådan, som kan med-lida med dig som behöver. Kanske finns han eller hon redan där, bland vännerna. Kanske får du leta efter honom eller henne. Ett bra ställe att leta på kan vara i kyrkan.

Profeten Jesaja skrev om Guds vision att det i en kommande framtid inte skall dö några spädbarn. Kanske var det de orden som klack till i Jesus, som fick honom att reagera mer med magkänsla än med eftertanke och väcka pojken i berättelsen till liv igen. ”Att barn ska dö, det vill inte Gud”, tänkte han kanske och gjorde sedan vad han kunde. Jag undrar om Jesus själv blev överraskad över det fantastiska resultatet av sin spontana handling? Folk som såg på blev i alla fall glada!

Hur ofta händer det inte att man nångonstans i sitt inre känner att man borde svara på behov som finns både nära och långt borta? Följ din magkänsla, handla spontant! Har grannen sorg, våga möta honom eller henne, det räcker med ett ”oj, oj, oj”. Far människor i ditt samhälle illa, våga lägga dig i! Har barn ute i världen behov av en bättre skola, ge en slant till Världens barn! Ja, du riskerar att få skäll eller bli betraktad som en idiot men troligare är att du kommer att bli överraskad över att det går att förändra. Kanske kommer du också att få uppleva hur glada andra kan bli.

Åh, vad jag önskar att jag och vi alla skulle vara goda medmänniskor, som ser andras behov, som griper in där det behövs och bidrar till förändring. Kanske fler skulle tycka att det är som om att ”Gud har besökt sitt folk” om vi vågade?!

P-O Sveder Renklint

Huskvarnabo, pastor och utbildningskonsulent i Missionskyrkan

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Därefter begav sig Jesus till en stad som heter Nain, och hans lärjungar och mycket folk följde med honom. Just som han närmade sig stadsporten bars det ut en död. Han var ende sonen, och hans mor var änka. En stor skara människor från staden gick med henne.

När Herren såg henne fylldes han av medlidande med henne och sade: ”Gråt inte.” Sedan gick han fram och rörde vid båren. Bärarna stannade, och han sade: ”Unge man, jag säger dig: Stig upp!” Då satte sig den döde upp och började tala, och Jesus överlämnade honom åt hans mor.

De fylldes alla av fruktan och prisade Gud och sade: ”En stor profet har uppstått bland oss” och: ”Gud har besökt sitt folk.” Detta tal om honom spred sig i hela Judeen och landet där omkring.

Lukas 7:11-17

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »