Eftertankar

Shane Claiborne talade vid årets Kyrkokonferens i Göteborg. Vi samlades från tre olika kyrkor i Svenska Mässan för att lyssna till denne nutida profet. Vi som minns Jim Wallis (aktuell från 70-talet) tycker att det finns många beröringspunkter. Men varje ny generation behöver sina förebilder för att få upp ögonen för vad som är väsentligt.
Kristenlivet och hur det ska levas – det är vad Trefaldighetstiden handlar om. Claiborne menar att i den kyrka i USA där han växte upp fattades just detta. ”Vi fick lära oss vad vi skulle tro men inte hur vi ska leva!” Med optimism påstod Claiborne att många unga i dag vill sluta att klaga på kyrkan och i stället försöka bli den kyrka som vi drömmer om!

Förvaltarskapet är fokus för denna söndag. Hur tar vi bäst vara på våra liv?

Den katolske biskopen i Sverige, Anders Arborelius skriver i sin lilla bok: Att gunga gungbräda med Gud. ”I det kristna livet växer man inte uppåt och blir stor och duktig utan nedåt och blir liten och oförmögen.”

Claiborne lever idag i en kristen kommunitet bland de mest utsatta i en amerikansk miljonstad. Jim Wallis är grundaren av The Sojourners i Washington DC. Den nödvändiga revolutionen heter Claibornes bok. The Great Awakening är Wallis senaste bok (2008). Båda talar om livet bland Jesu vänner, de allra minsta.

En annan av sommarens lästips är en liten bok från 2005 som jag hittade på biblioteket. Ruben Gallegos Vitt på svart (Ersatz) är en närmast osannolik historia om hans uppväxt på ett sovjetiskt barnhem. Boken förändrar ens syn på livet, skriver en av recensenterna. Och det är sannerligen precis vad den gör!

Ruben är svårt rörelsehindrad. Han saknar ben och kan endast röra ett finger på ena handen: därför tackar han amerikanerna för datorn med vars hjälp han kan skriva ner sin historia. Vad är då en människa? frågar sig författaren till Psaltarens psalm 8. Rubens barndomsskildring säger mer än de flesta böcker eller dikter i den frågan.

Människovärde – vem har tolkningsrätten till det begreppet?

De outbildade kvinnorna – njanjorna - många av dem troende i det ateistiska Sovjestaten – bad för sina skyddslingar och brydde sin om deras liv när ingen annan gjorde det. Profeten Amos visste hur människorna kunde vara 700 f.Kr. Vi vet hur vår värld kan se ut 2008. Hur många i världen köper inte de nödställda för ett par skor….

Håll alltid huvudet kallt, uppmanar Paulus i sitt andra brev till Timotheos. Det kan vara ett gott råd! Klokhet behövs. Låt oss se oss omkring! Världen behöver oss! Jesus använder begreppet ljusets människor i Lukastexten för denna söndag.

Gud,
Låt oss bli de ljusets människor som vi ville att vi vore.
För människornas skull.
I Jesu namn.

Amen

Christina Molin


pastor i Svenska Missionskyrkan, Enebyberg

 

 

Hör detta, ni som trampar på de fattiga och utrotar de svaga i landet!……
Då ska vi minska måtten och lägga på priserna och fuska med vågen,
köpa de fattiga för pengar och de nödställda för ett par skor…

Amos 8:4, 5b, 6a

 

 

 

Mer om
Shane Claiborne
och GöteborgsMötet >
 

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext


Eftertankar 

Förbönskalendern 
Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »Själavård på nätetEn skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Läs mer »


Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »


Svenska Missionskyrkan