Eftertankar
Åsnepedagogik

Vad är det som är så provocerande med att en man rider in i huvudstaden på en åsna till folkets jubel?

Inte ens en vecka senare kommer han att avrättas genom ett justitiemord i ett intrikat samspel mellan det politiska etablissemanget och ockupationsmakten. Hur kan ett stort folkligt stöd så snabbt övergå i rena lynchstämningen? Vilka krafter styr egentligen ett samhälle?

I höstas sände Sveriges Television en dokumentär om de fruktansvärda händelserna i Darfur. Den civile militären och fotografen Brian Steidle skulle observera händelserna i området och fick komma till platser dit inga journalister hade fått tillträde. Han var to-talt oförberedd på vad han skulle få se.

Byar brändes, kvinnor våldtogs och spädbarn dödades av den arabiska milisen janjawid som red in i byarna på sina hästar och mördade och lemlästade människor. Jag fäste mig särskilt vid namnet på den arabiska milisen janjawid som betyder ”djävul på häst” och programmet hette just ”Djävulen kom till häst.”

Ja, just det, tänkte jag: Djävulen kommer till häst men Gud rider på en åsna! Den som redan är den Högstes son behöver inte sätta sig på några höga hästar. Det duger bra med en åsna som transportmedel.

Kontrasten har väl knappast varit större än mellan hästarna i Darfur och en speciell åsna i Jerusalem för 2000 år sedan. Skillnaden var kanske inte så mycket mellan häst och åsna som mellan vem som red vad.

Ordet Hosianna (som betyder ”Herre hjälp oss!”) har väl aldrig varit mer aktuellt i mänsklighetens historia när vi tänker på händelserna i Darfur, eller global terrorism och självmordsbombare eller klimatfrågan, där vi inte vet om vi står inför en världsomfat-tande katastrof, eller när vi tänker på tjejer här hemma som skär sig eller svälter sig, eller unga män som tar sina liv, övergrepp mot barn, våldtäkter och trafficing, främ-lingsfientlighet, motorcykelgäng som hotar rättsväsendet, eller dödsmisshandel på våra gator eller hemma.

Vem i hela friden ska kunna hjälpa oss? Går det med regler och lagar att förhindra oss människor att göra ont mot varandra och sabotera hela skapelsen?
Herre Gud – hjälp oss! Hosianna!

…och tänka sig, där kommer hjälpen, ridande på en åsna. När ska vi förstå den grund-läggande attityden hos Gud själv och som borde prägla oss ännu mer?

Per-Daniel Liljegren

Ordförande i Svenska Missionskyrkan i Övre Norrlands distrikt, rektor i Tärnaby men bor i Storuman. Skulle vilja utvecklas som amatörprofet.

Intåget i Jerusalem
När de närmade sig Jerusalem och kom till Betfage vid Olivberget skickade Jesus i väg två lärjungar och sade till dem: "Gå bort till byn där framme, så hittar ni genast ett åsnesto som står bundet med ett föl bredvid sig. Ta dem och led hit dem.

Om någon säger något skall ni svara: Herren behöver dem, men han skall strax skicka tillbaka dem."

Detta hände för att det som sagts genom profeten skulle uppfyllas:

Säg till dotter Sion: Se, din konung kommer till dig, ödmjuk och ridande på en åsna och på ett föl, ett lastdjurs föl.

Lärjungarna gick bort och gjorde så som Jesus hade sagt åt dem.

De hämtade åsnan och fölet och lade sina mantlar på dem, och han satt upp.

Många i folkmassan bredde ut sina mantlar på vägen, andra skar kvistar från träden och strödde dem på vägen.

Och folket, både de som gick före och de som följde efter, ropade: "Hosianna Davids son! Välsignad är han som kommer i Herrens namn. Hosianna i höjden!"

När han drog in i Jerusalem blev det stor uppståndelse i hela staden, och man frågade: "Vem är han?"

Och folket svarade: "Det är profeten Jesus från Nasaret i Galileen."

Matt 21:1–11

Under rubriken Eftertankar finns personliga kommentarer och reflektioner till söndagens bibeltext

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »