Eftertankar
Årets första namn

Tänk om du inte hetat det du heter… Hur hade ditt liv blivit då? Hade du fått en annan mix mellan arv och miljö, andra vänner, andra möjligheter, kanske en annan identitet?

”Man är vad man heter”, är titeln på en doktorsavhandling som beskriver samband mellan namn och identitet. Kurt är troligen ingen liten kille i förskolan och Natalie är troligen ingen kvinna i 80-årsåldern, och inte brukar väl Ronny, Conny, Sonny och Jonny vara grevar eller VD:ar, och har inte Rutger, Louise och Charlotte ett visst drag av överklass?

Själv har jag ibland roat mig med följande experiment. Lägg dig i ett tyst och mörkt rum och viska några olika förnamn, däribland ditt eget. Det förvånar mig varje gång när jag precis passerar gränsen mellan första och andra stavelsen, att något liksom klickar till i närheten av jag-punkten, mitt i bröstbenet. Jag är fullt medveten om att det är jag själv som säger mitt eget namn – men det är ändå en speciell, unik känsla, annorlunda från när jag viskar andras namn där i mörkret.

Namnet hänger så djupt samman med den personliga identiteten att föräldrar senast inom tre månader måste anmäla ett nyfött barns namn till Skatteverket enligt svensk lag. (Däremot är det en seglivad missuppfattning att man döper någon till sitt namn. I så fall hade jag själv inte hetat något förrän jag var nio år.)

Den som föds som travhäst under 2009 kan dock räkna med att få ett fullständigt nytt och unikt namn, som ingen nu levande eller tidigare känd travhäst har haft. Varje år produceras ungefär 6000 nya hästnamn – enbart i Sverige – för att den som spelar på trav ska veta exakt vilken häst det är man satsar på.

Inom företagsvärden spelar varumärkesnamn en allt större roll. Tänk, att de fyra initialerna I, K, E och A värderades till 6,5 miljarder euro förra året. (Jag undrar vad som hänt om Ingvar Kamprad i stället hade fått namnet Anders Svensson. Nej, försök inte. ASEA var redan upptaget.)

Men det var förra året det. Under 2008 fick vi se hur olika namn på bara några timmar eller dagar kunde förlora hela sitt värde. T.o.m. ett helt land riskerade konkurs menade Islands statsminister tidigare i höstas. I Sverige kan man undra hur Riksbanken egentligen kan garantera ”hinc robur et securitas” på 500-kronorssedlarna som betyder ”härav styrka och säkerhet”, när hela finansmarknaden är ett gungfly och vår arbetsmarknadsminister säger att vi är på väg mot skitår.

Det verkar inte vara många namn vi kan hoppas på inför det nya året när vi vill, ska, och bör så mycket. Men en sekund extra får vi i alla fall – en hel skottsekund extra under 2009! Det kanske inte låter så mycket men är ungefär den tid det tar att uttala namnet – Jesus – med lite eftertanke.

Miljoner och åter miljoner människor skulle kunna berätta om vilken revolution det innebar att säga just det namnet, bl.a. den store franske matematikern, fysikern, filosofen och sannolikhetens grundare Blaise Pascal.

Den 23 nov 1654 skrev han i sin dagbok: ”Jag överlåter mig helt och hållet till Jesus Kristus, min räddare!” Sällan har ett så stort intellekt överlåtit sig med sådan ödmjukhet till Jesus Kristus, skrev en fransk historiker ett par hundra år senare.

För mig känns det ganska befriande att inte i första hand behöva tänka på ett land, en kommun, ett företag, en häst, Riksbanken, eller ens ligga och viska mitt eget namn i mörkret. Årets första dag har ingen officiell namnsdag men nyårsdagens bibeltexter handlar om det alldeles särskilda namn som betyder ”Jahve räddar” – och som var bestämt redan innan barnets mor blev gravid!

Vilket namn ska du satsa på under 2009?

Pascal argumenterade ungefär så här:
– Om du satsar på att Gud finns och öppnar dig för hans kärlek förlorar du ingenting, även om du har fel. Men om du i stället chansar på att det inte finns någon Gud kan du förlora allt, både i detta livet och i det kommande.

Så oavsett om du tror mig eller ej vill jag önska dig något med garanti:

Gott Nytt År – i Jesu namn!

Per-Daniel Liljegren

När åtta dagar hade gått och man skulle omskära pojken fick han namnet Jesus, det som ängeln hade gett honom innan hans mor blev havande.

Luk 2:21

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »