Eftertankar
Att dö - en liten smula!

Vad hon kämpar! Mamman i texten. Att hon inte ger upp när Jesus först ignorerar henne och sedan trycker ner henne i skoskaften (eller sandalremmarna…).

Det skulle nog jag ha gjort. Kämpatag är nog inte det som mest utmärker mitt liv. Inte heller det samhälle jag har vuxit upp i och blivit en del av. Men faktum är att jag just nu övar mig i att kämpa. Det har jag gjort sedan i onsdags. Det var ju askonsdagen då, första dagen i fastan. Och för mig är fastan en övning i att kämpa.

Saba, från Irak, öppnade mina ögon för fastan. Hon lagade mat på våra barns dagis och en dag mötte jag henne i korridoren. ”Hej, fader Andreas” sa hon och kysste min hand. Det var hon ensam om att göra – både kyssa på hand och kalla mig ”fader Andreas”. (Ärligt talat tyckte jag om det.) Sedan visade hon mig ett tunt armband av tvinnande bomullstrådar, hennes fastearmband. Så berättade hon att hon avstod från all animalisk mat under fastetiden och sa: ”Du förstår att när jag blir hungrig tänker jag på dem som inte har något att äta och ber för dem”. Sedan kom frågan: ”Och du, fader Andreas, hur fastar du?”

På något sätt stammade jag mig ur situationen med en skammens rodnad på kinderna. För jag skämdes, över mig själv och den kyrka jag tillhörde, för att vi inte ens förmådde detta: att avstå något litet under en del av året – för att påminna oss om att livet inte är självklart. Att var dag är en gåva. Att alla har det inte lika bra som jag. Att många saknar mat för dagen.

Sedan dess har jag fastat. På lite olika sätt. Avstått från TV-tittande. Godis. Läst bibeln istället för tidningen. Inget stort och inget märkvärdigt. Men som en övning i att avstå.

I år avstår jag från fika. Jag är gräsligt förtjust i fika! Hembesök med lite hembakta kakor var en pastorslivets absoluta höjdpunkter. Nu avstår jag från det. När Wettershus dukar upp nybakta bullar och en god mandelform där till så äter jag smörgås med bara smör på.

Fjuttigt och fjantigt kanske du tänker. Det där är ju bara grädden på moset, inget att komma med, kanske du tänker. Men för mig är det en kamp. Jag har just bakat 120 bondkakor (en absolut favorit) till kyrkkaffet – och inte smakat en enda! På onsdag fyller Miriam sex år och jag ska INTE smaka tårtan!
Jag vet att det inte förändrar världen. Men jag tror faktiskt att det förändrar mig – en smula.

Jag vet också att jag inte ska skryta med det. (Var noga med att inte utföra era fromma gärningar i människornas åsyn, för att de ska lägga märke till er. Matt 6:1) Men jag vill gärna utmana dig; pröva! Det är inte för sent att börja nu. Välj något litet och öva dig i kampen, öva dig i att avstå!

Fastetiden är ju en föreberedelsetid inför påsken: att med Kristus vandra mot lidande och död för att få uppstå till ett nytt liv, för att på påskdagen kunna ropa: Nu lever inte längre jag, Kristus lever i mig!

Kanske låter det befängt, men att avstå från kakorna är att öva död en liten, liten, smula.

(Fast jag tror nog att jag också skulle kämpa, även utan övning, om det gällde min dotter. Men att öva lite kan väl aldrig skada!)

Andreas Sköldmark

pastor som närvarande jobbar på Wettershus retreatgård

Från Gennesaret drog sig Jesus undan till området kring Tyros och Sidon. En kanaaneisk kvinna från dessa trakter mötte honom och ropade: ”Herre, Davids son, förbarma dig över mig! Min dotter plågas svårt av en demon.” Han gav henne inget svar. Då gick hans lärjungar fram och bad honom: ”Säg åt henne att ge sig iväg, hon går ju bakom oss och ropar.” Han svarade: ”Jag har inte blivit sänd till andra än de förlorade fåren av Israels folk.” Men hon kom och föll ner för honom och sade: ”Herre, hjälp mig.” Han svarade: ”Det är inte rätt att ta brödet från barnen och kasta det åt hundarna.” – ”Nej, herre”, sa hon, ”men hundarna äter ju smulorna som faller från deras bord.” Då sa Jesus till henne; ”Kvinna, din tro är stark, det ska bli som du vill.” Och från den stunden var hennes dotter frisk.

Matteus 15:21-28

Eftertankar

Svenska Missionskyrkans förbönskalender innehåller två förbönsämnen för
varje söndag.

Klicka här för
att ladda hem kalendern »

Själavård på nätet

En skyddad plats där du i lugn och ro kan dela dina personliga livsfrågor med en erfaren pastor.

Bönerummet

I bönerummet kan du läsa särskilda förbönsämnen »

För att lägga in egna förbönsämnen måste du vara inloggad i Skutan »