30 oktober 2008

Ladda hem veckobrevet som pdf och sätt upp det på anslagstavlan >

Kära missionsvän!

Häromdagen kom jag från mitt senaste besök i de båda Kongo länderna. Tillsammans med vår ekonomichef och några missionsarbetare har vi haft seminarium och samtal om våra respektive kyrkors ekonomi och hur vi på bästa sätt stöder varandra för att utföra missionsuppdraget med de utmaningar vi har i respektive länder.

I år är det 130 år sedan Svenska Missionskyrkan bildades. 127 år av dem har vi haft missionärer i Kongo Kinshasa och nästa år är det 100 år sedan missionsarbetet i Kongo Brazzaville påbörjades. Just den långa traditionen och troheten i missionsarbetet ger oss unika möjligheter att arbeta för en förändring för människors situation. Det är också här i de båda Kongo vi har några av våra mest växande systerkyrkor. Och bönen och omsorgen om oss i Sverige känns genuin och utmanande i ett ömsesidigt delande av erfarenheter.

De internationella förbönsämnena kommande två helger handlar om Apg29, equmenias och Missionskyrkans lärjungaskola, som för femte året i rad fungerar i Ecuador och för första gången i Kongo Brazzaville. Du kan läsa mer på www.missionskyrkan.se/apg29

Genom Apg29 får närmare 60 svenska, ecuadorianska och kongolesiska ungdomar under tre månader en utmärkt fördjupning i livet som lärjunge i ett internationellt utbyte av erfarenheter av tron. Det kunde vi konstatera när vi mötte dessa ungdomar i Brazzaville. I den kongolesiska gruppen finns ungdomar från Brazzaville, Pointe Noire, Mindoulí, Moussaka och Ouesso, kända missionsområden i Kongo Brazzaville. Särskilt intressant var det att konstatera att en av kongoleserna kom från Mindoulí, den plats där hårda strider utkämpades mellan gerillan och regeringsarmén för tio år sedan och där bl a en kyrklig delegation kallblodigt dödades för ganska precis tio år sedan, i mitten av november 1998. Men kyrkan arbetar troget vidare och nya generationer ställer sig till Guds och människors tjänst.

I dagarna har vi på nytt nåtts av rapporter om stridigheter i Kivu-provinsen i östra Kongo Kinshasa, uppgifter som även svenska media förmedlat. Missionskyrkan har inget arbete i detta område som ligger c:a 300 mil från Kinshasa. Däremot arbetar svenska pingstmissionen där. Vi lider med det kongolesiska folket som på nytt drivs på flykt under död och förstörelse pga kampen om makt och inflytande över naturresurser. Även om inte hela Kongo drabbas direkt, så drabbas alla av fortsatt oro och fattigdom. Mitt i allt detta arbetar vi vidare sida vid sida med våra vänner. Och Gudstron och de glada gudstjänsterna ger kongoleserna kraft mitt i allt elände. Därför är kanske det bästa stödet vi kan ge, att vi är närvarande och att vi fortsätter att be och offra för Kongo så att kyrkan kan fortsätta med sjukvården, skolorna och församlingslivet.

Med tack och varma hälsningar från de båda Kongo!

Bertil Svensson
internationell missionssekreterare

Barn i Kongo Kinshasa.
Mr Mandzoungou och Samuel Borg, ekonomichefer i Evangeliska kyrkan i Kongo respektive Svenska Missionskyrkan.
Kyrkbygge i Mawandaförsamlingen i Luozi, med stöd bl a från församlingar i Jönköpingsregionen.
Ngouedi, där vägen slutar

I fem veckor har det varit vårt hem och det som vi väntade oss av primitivt liv i varm och myggrik miljö har inte alls infriats. Det har varit ett paradis, vid foten av Moukambo och med Malembadalen precis utanför sovrumsfönstret. Underbart landskap med gröna kullar (gula till en början, grönare ju längre in i regnperioden vi kom). Vi har fått en välsignad tid, med en av höjdpunkterna i den tysta retreatdagen vi hade sista veckan.

Men tiden har flugit förbi och tiden har fyllts väl. Lektioner tisdag till torsdag, då vi bland andra fått lyssna till THS-studenterna AnnaCarin Andersson och Andreas Abrahamsson som var på besök, och Anders Marklund från Lidköping som gjorde en snabbvisit tillsammans med ett skönt gäng från Lidköping. Förmiddagens lektioner har varierats med språklektioner och teater på eftermiddagarna, och andakter både morgon och kväll. På helgerna har de olika teamen jobbat i närheten, i byarna Loutete, Madingo och Bouanza, tillsammans med de lokala församlingarna. Ibland ett tungt jobb, framförallt när det inte har räckt med en fyratimmars söndagsgudstjänst utan någon församling har ordnat möteshelg med fem långa gudstjänster, per dag(!), fredag till söndag.

Trots klimatombyte och ny bakteriekultur har vi klarat hälsan ganska väl. Mot slutet av vistelsen i Ngouedi har vi haft lite sjukdom, dåliga magar och något fall av malaria. Men i gruppen finns en grymt positiv stämning och alla tycker fortfarande att det är kul, det vi gör.

Resorna är ett kapitel i sig. Till Ngouedi åkte vi tåg, 12 timmar med många långa stopp. Den del av Kongo där Ngouedi ligger, befolkas av ”Ninjas”, en rebellgrupp som sedan kriget fortsatt att verka, så vi mötte en del av dem under resan. Nu fungerar de som någon typ av dryga poliser som vill ha lite extra koll och gärna lite pengar. Men vi hade inga problem med dem. Och igår åkte vi från Ngouedi till Brazzaville, men istället för tåget tog vi en lastbil. Mycket snabbare och mycket mer skakigt. Efter bara sex timmar, lite åksjuka och några korta stopp för att prata med Ninjas kom vi ”hem” till Paul Ondia, det katolska gästhem som är vår bas i Brazzaville.

Idag vilar vi och laddar för att orka fortsätta skolan i ytterligare sju veckor. Och det gör vi, och vi njuter av varje dag i detta paradis, som är ett paradis trots de fula ärr som år av krig lämnat.

Petter Hermansson
skolledare för Apg29
i Kongo-brazzaville
Missionskyrkans förbönskalender

2 november
Pionjärpastor på plats i Örestrandskyrkan
Be för Gustaf Danielsson, som antagit kallelsen att bli pionjärpastor i Örestrandskyrkan i Höganäs i Skåne, att han och familjen får kraft och styrka i de uppgifter som väntar. Helsingborgs Missionsförsamling, som är moderförsamling för församlingsplanteringen i Höganäs, har tillsammans med Södra Götalands distrikt och kärngruppen i projektet, antagit målsättningen att inom fem år grunda en ny församling på platsen. Be för denna satsning.

Apg29 i Ecuador
Lärjungaskolan Apg29 arrangeras under hösten för femte året i rad i Ecuador. Skolan är ett intimt samarbete mellan equmenia, Svenska Missionskyrkan, Karlskoga Folkhögskola och Evangeliska Förbundskyrkan i Ecuador. Undervisning varvas med arbete i församlingar, både lokalt och regionalt, under terminernas praktikveckor. Be för ledarna och lärarna samt att ungdomars liv förvandlas i närheten av Jesus. Be även för praktiska arrangemang och för säkerheten.

9 november
Nya svenskar
Be att vi blir befriade från rädslor för att möta det som kan kännas främmande. Be att vi med glädje kan öppna våra sinnen, hem och kyrkor för människor från andra länder, kulturer och traditioner.

Apg29 i Kongo-Brazzaville
För första gången når lärjungaskolan Apg29 Afrika. Under hösten kommer ett 30-tal svenska och kongolesiska ungdomar, ledare och lärare att leva tillsammans i bön, bibelstudium och arbete. Halva tiden vistas man på landsbygden kring Ngouedi och den resterande tiden i huvudstaden Brazzaville. Be om fördjupad tro och förvandlade liv för ungdomarna, ledarna och lärarna. Be också för de praktiska arrangemangen och för säkerheten.
------------------------
Det elektroniska veckobrevet skickas varannan vecka direkt till alla som har anmält sitt intresse. Anmälan görs på Svenska Missionskyrkans hemsida, www.missionskyrkan.se
Om Du tidigare anmält dig via veckobrev.mai@missionskyrkan.se så görs även eventuell avbeställning till denna e-postadress.


Internationell mission, brev

Svenska Missionskyrkan