27 november 2008

Ladda hem veckobrevet som pdf och sätt upp det på anslagstavlan >

Kära missionsvän!

Kommande helg är det första advent. Vi gläds varje år när advent och jul närmar sig. Budskapet om Fredsfursten som kommer innebär hopp för miljoner på vår jord. Israel, Palestina, Irak, Pakistan och Demokratiska Republiken Kongo är några av de platser vi tänker på.

Genom missionen får vi vara med och ge vårt bidrag till freden, både genom förkunnelsen av det glada budskapet om Fredsfursten, Jesus Kristus, och genom att ge stöd till konkreta insatser för fred och en rättvis utveckling.

Första advent är sedan många år startpunkten för insamling till mission i andra länder. Material har sänts ut till församlingarna och kan hämtas här. 

Kommande veckan sänds dessutom till alla församlingar en DVD-film om missionsarbetet i Kongo Brazzaville.

I det här veckobrevet får vi två hälsningar: En från vår Mellanösternsekreterare Emanuel Furbacken från Israel och en rapport från volontärerna Johanna och Emil från Wuhan, Kina.

Med varm Advents-hälsning!

Bertil Svensson
internationell missionssekreterareEn hälsning Wuhan, Kina

Alla i kyrkan är i full gång med att förbereda allt inför Thanksgiving, vilket firas med ett stort party! Många kommer att få vittna om sin tacksamhet till Gud! Uppträdanden, mat och lovsång – det ser vi fram emot!

Just tacksamhet är ett viktigt ledord för kyrkan här – den heter till och med ”Thanksgiving Church”, och i entrén möts man av Ps 100.

Det är alltid liv och rörelse i kyrkan. Det spelar ingen roll vilken tid man kommer dit. Varje morgon är det bön och lovsång vilket vi hör där vi bor. Övningarna börjar runt halv sex. Sen rullar det på med olika små grupper som kommer till kyrkan för att dansa, studera bibeln, sjunga i kör, träna engelska och mycket annat. Vi har olika gåvor och med allt kan vi tjäna och lovprisa Herren!

Även vi är väldigt tacksamma, främst för att få vara här! Att få se hur Hans rike växer och blir större för varje vecka är otroligt!

Den relativa frihet som kyrkan här i Wuhan upplever, att sprida det glada budskapet, är inte något självklart i Kina. Denna frihet är till stor del frukten av enskilda personers ihärdiga arbete, för att skapa goda relationer med de lokala myndigheterna. Men det är gott att se att de kristna här, som har det relativt ”enkelt”, också brinner för sina syskon i andra delar av landet. Två av våra nya vänner, Grace och Enoch ska åka till nordvästra Kina över det kinesiska nyåret för att hjälpa de kristna där i deras arbete. Skörden är stor men arbetarna få. Be därför skördens Herre att han sänder ut arbetare till sin skörd. (Matt 9:37b-38). Bibelordet är otroligt relevant här. Vår utmaning är alltså: Be!

Johanna Folkesson och Emil Samuelsson
SABEELs konferens
Nasaret och Jerusalem 12-19 nov

200 internationella deltagare från fem kontinenter, och mer än 100 palestinier och israeler, samlades i Nasaret och i Jerusalem för att minnas och försöka förstå de tragiska händelser som för 60 år sedan ledde fram till det som det palestinska folket kallar Nakba – den stora katastrofen.
 
Tillsammans med människor som en gång fick lämna sina hem besökte vi i mindre grupper en dag några av de ca 400 palestinska byar och städer som tömdes och förstördes under kriget 1948-1949 och som då ledde fram till att ca 750.000 palestinier blev flyktingar i sitt eget land eller i grannländerna. I min grupp den dagen fanns Josef, en polsk judisk man. Han hade efter ett långt sökande efter livets mening i olika ismer och rörelser blivit kristen. Nu var han med på SABEEL-konferensen för att be om förlåtelse. En kväll berättade han sin historia…

Som barn deporterades Josef med sin familj till Sibirien, där han förlorade sin mor. Han lyckades sedan som 12-åring få hjälp att ta sig till Palestina tillsammans med en av sina systrar. Där mötte han flera människor som påverkade honom mycket och han började brottas med tankar om rättvisa, broderskap och livets mening. Han lärde sig läsa hebreiska och läste Tolstoj och Dostojevsky. Josef fick erbjudande om att gå med i Irgun, en israelisk motståndsrörelse, men han klarade inte av deras fanatiska nationalism. När FN 1947 röstat för det deningsförslag som var till judarnas fördel gladdes han. - Men jag förstår att araberna kändes sig lurade, säger Josef. Nu utbröt strider mellan israeler och palestinier och Josef gick med i en underjordisk militärgrupp, Haganah (för att förhindra att hans folk skulle utsättas för ännu ett Holocaust) och senare kom han även med i Stern-ligan. Han berättade om hur han varit med och tömt palestinska byar och drivit oskyldiga människor på flykten. Han mådde dåligt av allt onödigt våld man använde och oskyldiga människors död. Några av soldaterna tvingade några palestinier att gräva sina egna gravar. Josef hjälpte några palestinier att fly och han försökte tala med sina militära ledare om att deras sätt att behandla araberna var fel, han mindes ju sin egen historia med deportation och flykt, men ingen ville lyssna på honom. Josef lämnade armén och blev mer och mer övertygad om att han aldrig mer skulle kunna döda, vad saken än gällde. Josef fortsatte sin historia och slutade med att be alla, som på något sätt drabbats av det han gjort, om förlåtelse.

Vi var alla mycket rörda efter Josefs berättelse och en äldre palestinsk kvinna i publiken som själv drivits iväg från sitt hem ställde sig upp med tårar i ögonen och sa
- Vi förlåter dig och vi tackar dig för ditt mod att komma hit och dela din smärtsamma historia med oss.

I Israel och i Palestina hörde vi ropen om fred och försoning från kristna brö-der och systrar, från deras judiska grannar och från många muslimer. Jag ber er som läser detta att ta med freden i Mellanöstern och dem alla i era förböner.

Emanuel Furbacken
Mellanösternsekreterare

 

Förbönskalendern

30 november
Storstadskonsulent
I Stockholm arbetar Inga Johansson som storstadskonsulent. Tjänsten innebär ett varierande arbete med att söka nya vägar för att vara Kyrka och församling i ett storstadsområde, där det finns många människor med skilda behov. Be för detta arbete och alla som arbetar för att sprida evangeliet i landets storstadsregioner.

Riksanställda landet runt
Missionskyrkans nationella arbete har några medarbetare som arbetar utifrån sin hemort. Det ger större närhet till församlingarna i hela Sverige, men innebär också mycket av resor och ensamarbete. De finns inom arbetsområden som evangelisation, församlingsplantering, kyrka – idrott, teologi- och värderingsfrågor m.fl. Be för dessa medarbetare om kraft att stå i ett arbete som innebär att bryta ny mark och nå nya människor med evangeliet.

7 december
Omstart av församlingar i Svenska Missionskyrkan
Som en följd av Kyrkostyrelsens vision och program för omstart av församlingar pågår ett intensivt arbete med att kartlägga förutsättningarna för en möjlig omstart av ett antal aktuella församlingar inom Svenska Missionskyrkan. Be för omstartsarbetet och för den konferensdag som planeras i början av 2009 för församlingar som anmält sitt intresse.

Kina
Under sommaren har Kina varit mycket aktuell pga OS och diskussion om (bristen på) Mänskliga Rättigheter. Det har varit spänt på många håll i Kina och människors frihet har kringskurits. När nu OS är över ber vi för de kristna i Kina och de minoriteter som varit särskilt utsatta, bl a uigurerna i Xinjiang, nordvästra delen av Kina.


Det elektroniska veckobrevet skickas varannan vecka direkt till alla som har anmält sitt intresse. Anmälan görs på Svenska Missionskyrkans hemsida, www.missionskyrkan.se

Om Du tidigare anmält dig via veckobrev.mai@missionskyrkan.seså görs även eventuell avbeställning till denna e-postadress.


Svenska Missionskyrkan