24 januari 2008

Kära missionsvän!

Oroligheter i världen har ofta politiska och ekonomiska orsaker och ibland även religiösa. Sedan julafton 2007 lever många kristna i oro för sina liv i Kandhamal-distriktet i delstaten Orissa i östra Indien. Svenska medier har ej rapporterat mycket om det här. Vi har fått information via systerkyrkan Hindustani Covenant Church (HCC) och från Kyrkornas Världsråd. HCC arbetar sedan några år i Orissa och har några medarbetare där.

Minst 5 personer har dödats, men troligen är dödstalet större, då många saknas. Ett 70-tal kyrkor och 12 kristna centra har förstörts. Mer än 2500 kristna har flytt från sina hem av rädsla eller därför att deras hus bränts ned. De bor nu i en skola i Barakhama.

Både katoliker och protestanter är måltavla för oroligheterna, som är de värsta i Orissas historia. Det var i Orissa som Graham Staines, en australiensisk missionär som arbetade bland leprapatienter, 1999 brändes inne i en bil tillsammans med hans två minderåriga barn. Läs mer i Göteborgsposten >

Vi har också fått oroväckande uppgifter om att situationen för kristna i vissa delar av Kina har hårdnat. Bland annat gäller det Xinjiang, nordvästra delen, som tidigare kallades Östturkestan. Majoriteten av befolkningen är muslimer. Lokala kristna, som samlats i bönegrupper, har fängslats och utländska arbetare tvingats lämna området och landet.

Enligt uppgift är anledningen till den hårdnande attityden att de kinesiska myndigheterna inför Olympiska Spelen vill ha full kontroll över vad som sker i landet och att man inte vill att människor samlas utan myndigheternas medgivande. Samtidigt som man i dessa områden förbjuder spontana samlingar för kristna är det inte tillåtelet att samlas till gudstjänst - moment 22.

Ett av veckans böneämnen gäller Nicaragua, varifrån Ulrika Morazán, SMUs internationella sekreterare rapporter. Hon har själv arbetat som volontär och känner väl till landet och Moravakyrkan, Missionskyrkans och SMU:s samarbetskyrka. Missionskyrkan och SMU, har med hjälp av Sida-stöd, bidragit med drygt 1 miljon kronor till återuppbyggnadsarbetet efter orkanen Felix.

Slutligen vill vi än en gång tacka för allt stöd Missionskyrkan fått till det internationella arbetet under 2007.

Närmare 50 miljoner kronor har kommit in från olika håll, inkluderat bidrag från Sida, Radiohjälpen, Läkarmissionen och Secondhand-butiker. Men grunden för allt det här är församlingarnas regelbundna offrande och främst det vi kallar ”annandagsinsamlingen”, som avslutades Trettondedag jul och i år gav 15,5 miljoner kronor.
Läs mer >
Med tack och varma hälsningar!

Bertil Svensson
internationell missionssekreterare


Ladda hem veckobrevet
som pdf och sätt upp det på anslagstavlan >

Återuppbyggnad och framtidstro i Nicaragua

I december och januari var jag ”hemma” i Nicaragua, ett Nicaragua där mycket var som vanligt och en hel del var annorlunda, främst pga orkanen Felixs härjningar i september. Det blev en tid med många tårar, både av glädje och av sorg.

Där orkanen drog fram
Den första dagen på 2008 åkte jag till floden Tuapí, som ligger 30 minuter norr om Puerto Cabezas. Jag har åkt till Tuapí många gånger och kan vägen väl. Jag vet hur den ska se ut. Jag är glad när jag sitter på bussen. En dag med lek, mat, avkoppling och svalkande dopp ligger framför mig. Helt plötsligt öppnas mina ögon. Var är alla tallar? De få som finns kvar är smala som stickor och har ytterst få barr och alla är bruna. När vi närmar oss floden, som vi ska bada i, så finns det fler träd. Men de flesta ligger ner på marken. Vi kommer fram. Det enda som ser likadant ut är flodens krök. Det gör ont i mig. Jag ser verkligen hur orkanen Felix har härjat och förstört. Och då har jag ännu inte varit inne i en by.

Någon dag senare åker jag förbi byn Santa Marta. På avstånd ser jag att nästan alla hus är blå (?).  När jag är riktigt nära, ser jag att husen, både väggar och tak, består utav blå presseningar.

Uppbyggnadsarbetet har börjat på vissa ställen, men långt ifrån på alla.

När människor får höra att en by ska få en donation med till exempel takplåt, så går människor från byar på en dags avstånd dit och hoppas att också få del utav donationen. Behoven är fortfarande stora och många.

Där Guds vind drar fram
Årets första söndag gick jag på guds-tjänst i en av de många Moravakyrkorna i Puerto Cabezas. Kyrkan var överfull. Det var kvävande varmt. Svetten rann. Det var svårt för mig att koncentrera mig.
 
Mot slutet av gudstjänsten sjunger vuxenkören och en av församlingens pastorer inbjuder folk att lämna över sina liv till Herren. Om de vill säga ja till inbjudan, så ombeds de att komma fram till estraden i kyrkan. Några få kommer fram. Pastorn tar dem i hand och de får varsitt tänt stearinljus. Kören fortsätter att sjunga. Pastorn fortsätter att tala.

Fler och fler kommer fram. Det är ju helt otroligt! Det är underbart att se hur människor tar det första steget.  Jag blir tårögd och sitter och ler för mig själv. När kören slutar att sjunga och pastorn slutar att prata, då står det drygt 100 personer framme på kyrkans estrad med tända stearinljus i sina händer.

Samtidigt med de här upplevelserna var också ungdomar från Kongo-Brazzaville, Sverige och Nicaragua samlade i Nicaragua till den tredje Mötesplatsen inom projektet ID. Det skulle ha varit 4 ungdomar från varje land (det blev 3) och det skulle ha varit med ungdomar från Indien, men på grund av visumproblem kunde de ej delta. Det var en Mötesplats som kämpade med många olika hinder och svårigheter innan den startade, men som ändå kunde genomföras och det på ett bra sätt.

Mötesplatsen innehöll seminarier, samtal, studiebesök och andakter med fokus på hur vi som unga kristna kan samarbeta och motarbeta sociala orättvisor. Välkommen att läsa mer om ID och Mötesplatsen på www.smu.se/id.

Ulrika Morazán
SMU:s internationella sekreterare


 


Förbönskalendern

27 januari
Hela Människan
I Stockholms län lever 50.000 barn och ungdomar med en mamma eller pappa som har alkoholproblem. Bara ett fåtal av dessa får den hjälp de behöver, ca 2 %. Nu startar Hela människan kursen ”Vara-Vettig-Vuxen”, som ska ge utbildning till dem som vill engagera sig för alla dessa ungdomar. Be för denna viktiga satsning. 

Nicaragua
I början av september förra året slog orkanen Felix hårt mot Nicaraguas atlantkust där Moravakyrkan arbetar. Kyrkan fick gå in i ett viktigt humanitärt arbete och fick också stöd från Sverige. Be för vår systerkyrka och dess ledning.

3 februari
Grimsås
Arbetet för en församling i Grimsås fortsätter. Pastor Anders Westman hans medarbetare i ledningsgruppen kan glädjas åt många nya kontakter i bygden. Nu ber vi om att människor i olika åldrar skall komma till tro på Jesus och bli en del av den kommande församlingen.

Kongo Brazzaville
I drygt 4 år har ett fotbollsprojekt och en fotbollsskola bedrivits i huvudstaden Brazzaville i samarbete mellan BK Häcken/Gothia Cup och Svenska Missionskyrkan/Evangeliska kyrkan i Kongo. Be för de svenska volontärer som just nu finns i Brazzaville.


Internationell mission, brev

Svenska Missionskyrkan