12 sept 2007

Kära missionsvän!

Efter orkanen Felix härjningar i Nicaragua går Missionskyrkan och SMU tillsammans ut och uppmanar till stöd i förbön och i praktisk omtanke. Behoven är stora och vår samarbetskyrka Moravakyrkan är, tillsammans med myndigheter och enskilda organisationer, engagerad i återuppbyggnad och hjälp till nystart för de 10.000-tals drabbade på Atlantkusten.

Tack för dina förböner för Nicaraguas befolkning och våra vänner i Moravakyrkan!

Välkommen att ge din gåva till pg 90 08 24-4 eller via hemsidans gåvotjänst.
Ange: katastrofen i Nicaragua.

Dagen efter katastrofen ringde Cora Antonio, missionsföreståndare i Moravakyrkan, från byn Krukira norr om staden Puerto Cabezas. Därifrån kommer hennes släkt och det var med gråt i rösten som hon meddelade att byn totalförstörts av orkanen, husen inklusive hennes morföräldrars hem, kyrkan, allt!

Puerto Cabezas, eller Bilwi, är den största staden i regionen. Därifrån rapporteras att två områden i stan helt förstörts: Cocal och Punta Fría. Områdena Alemán, La Playa, Loma Verde och San Judas är också förstörda till stor del. Två radiostationer har förstörts, Radio  Caribe och den kristna stationen Radio Veca. Elva Moravakyrkor i stan har fått sina tak bortblåsta, liksom många pastorsbostäder. Andra hus och skolor tillhörande Moravakyrkan har också skadats eller förstörts. Kyrkans institut för socialt utvecklingsarbete har fått sina hus delvis förstörda. Kyrkans bokhandel och kyrkans barn- och ungdomsbibliotek förstördes och missionsföreståndarens bostad skadades.

Mer information, ögonvittnesskildringar och foton på Missionskyrkans hemsida och på SMUs hemsida.

Den 13-14 oktober inbjuder vi till en intressant samling i Immanuelskyrkan, Stockholm, för uigurer och de som har särskilt intresse för det uiguriska folket, som Missionskyrkans missionärer arbetade bland under många år i nordvästra Kina.

Det som idag kallas Xinjiang och tidigare Östturkestan. Samlingen hålls med anledning av att det är 100 år sedan ambassadör Gunnar  Jarring föddes. Mellan Jarring och Missionskyrkans missionärer fanns en ömsesidig respekt och intresse för uigurerna. Nu lyfter vi fram den uiguriska kulturen och det uiguriska språket samt Sveriges och Svenska Missionskyrkans intresse för detta folk, varav många nu finns som flyktingar i vårt land.

Nästa vecka har vi medarbetardagar för medarbetare i vår kyrka. Om det ordnar sig med visum så kommer två medarbetare från våra systerkyrkor: Pastor Koubanza, Kongo Brazzaville, och socialarbetaren Lydia Kamble, Indien. Vi ber för dem och de dagar då anställda medarbetare i vår kyrka möts!

Läs också om möjligheten för pastorer, diakoner och andra medarbetare att söka ett stipendium för att delta i ett seminarium i Mellanöstern.

Med varm hälsning!

internationell missionssekreterare

Missionskyrkans medarbetarstipendium
till Mellanöstern

Svenska Missionskyrkans Mellanösterngrupp utlyser två medarbetarstipendier för deltagande i Sabeels internationella höstseminarium 11- 20 oktober 2007.

Stipendiet ger möjlighet att delta i gudstjänster och andra samlingar, att få möta och lära känna kristna palestinier och deras vardagsliv under ockupation samt att möta muslimer och israeliska judar som arbetar för fred och försoning.

Mer information finns här på hemsidan
DU kan också ringa Emanuel Furbacken 0739-402 240

Ansök senast fredag 14 september
emanuel.furbacken@missions-kyrkan.se

Gunnar Jarring 100 år!

Firas av uigurer och svenskar i Immanuelskyrkan Stockholm lördagen 13 okt 2007 kl 11-18.

Ambassadör Gunnar Jarring ägnade en stor del av sitt liv åt det uiguriska språket. Som ung studerade han turkiska språk vid Lunds universitet. Genom docent Gustaf Raquette sändes han 1929 med svenska missionärer till Kashgar. Fram till sin död vid nästan 95 års ålder fortsatte Gunnar Jarring att publicera många böcker om det uiguriska språket av stort vetenskapligt värde. Denna dag vill vi fira hans 100-årsminne tillsammans med uigurer från både Sverige och andra länder.

För deltagande i lunchen:  anmälan till anita.jonsson@missionskyrkan.se

Söndagen 14 oktober fortsätter uigurer och svenskar gemenskapen i Ansgarskyrkan på Lidingö från klockan 11.00.

Södra Götalands distrikt
Svenska Missionskyrkans sydligaste distrikt omfattar Skåne, Blekinge och de sydvästra delarna av Småland. Vi ber för distriktsföreståndare Gunnel Jacobsson-Kritz och hennes medarbetare. Vi ber för församlingar och SMU föreningar i distriktet.

Kina
I Kina kan det vara nödvändigt att köa in i kyrkan för att överhuvudtaget få en sittplats. Kyrkan växer snabbt och det märks genom att man på många platser måste ha flera gudstjänster varje söndag. Be för den växande kyrkan i Kina, inte minst för den andliga längtan som finns bland Kinas ungdom.

Folhögskolorna
Missionskyrkan är huvudman vid  Folkhögskolorna i Lidingö, Härnösand, Karlskoga och Jönköping. Vi ber idag om Guds välsignelse för lärare, personal och elever vid dessa skolor.

Mellanöstern
Situationen i Mellanöstern ger fortsatt anledning till mycket förbön för folkens ledare. Be om en framkomlig väg i fredsprocesser mellan länder och folkslag.

Ladda hem veckobrevet
som pdf >
och sätt upp det på anslagstavlan.

En familj i Puerto Cabezas i det som återstår av deras hem dagen efter att orkanen Felix drog fram.

Internationell mission, brev